Ορμητικό το «Ποτάμι» κατά της κυβέρνησης

Ορμητικό το «Ποτάμι» κατά της κυβέρνησης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα δώσουμε χείρα βοηθείας στην παραπαίουσα κυβέρνηση, αλλά και οι πρώτοι που θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη και συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ακολουθήσει μια άλλη πορεία και γίνει επιτέλους ειλικρινής έναντι των πολιτών».

Στη φράση αυτή θα μπορούσε να συνοψισθεί η νέα τακτική που ακολουθεί ο Στ. Θεοδωράκης, έχοντας τις τελευταίες εβδομάδες κηρύξει ολομέτωπη επίθεση στον Αλ. Τσίπρα. Τι επρόκειτο, άλλωστε, να πει στη σύσκεψη των αρχηγών το είχε ήδη αποκαλύψει από την Παρασκευή σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε (Mega). «Ο κ. Τσίπρας δεν οφείλει συγγνώμη στους πολιτικούς αρχηγούς. Οφείλει να την ζητήσει από τον ελληνικό λαό, καθώς εν γνώσει του τον παραπλάνησε για μια ακόμη φορά με τα παράλληλα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, τις παρεμβάσεις που υποτίθεται ότι δεν θα έκανε στο ασφαλιστικό και τις υποσχέσεις που έδινε για ένα τάχα δίκαιο φορολογικό σύστημα», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Η νέα τακτική του «Ποταμιού» που, ως φαίνεται, θα καταψηφίσει και τα επόμενα προαπαιτούμενα ακόμη κι αν η κυβέρνηση κινδυνεύσει να χάσει τη δεδηλωμένη, φάνηκε ήδη από την τελευταία σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σ’ αυτήν το σύνολο των βουλευτών του κ. Θεοδωράκη συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν ούτε στοιχειώδη εχέγγυα ότι ο κ. Τσίπρας ζητεί ειλικρινώς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν στον κ. Θεοδωράκη να μην παραστεί καν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ή έστω να διευκρινίσει ότι θα το πράξει μόνον για θεσμικούς λόγους, λόγω της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που σημειωτέον έκανε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» ήδη από την Παρασκευή, δίνοντας στη δημοσιότητα mot a mot αποστροφές από τον τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα. Εξέθεσε τον πρωθυπουργό να τον εκλιπαρεί για στήριξη και εκείνον να του απαντά ευθαρσώς ότι δεν του έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη.

Επί της ουσίας, ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει να προσβλέπει στην πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά καταδεικνύοντας παράλληλα ότι η κατάρρευση έχει ως αποκλειστικό υπαίτιο τον κ. Τσίπρα, τις νέες φρούδες υποσχέσεις του και τις μετεκλογικές επιλογές του. Δηλαδή την απόφασή του να συνεργαστεί και πάλι με τον κ. Καμμένο, αλλά και να απορρίψει, χωρίς καν να τις εξετάσει, όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που του έγιναν από την αντιπολίτευση σε οποιοδήποτε τομέα.

Το πραγματικό δίλημμα του «Ποταμιού», ωστόσο, είναι προφανές ότι θα ανακύψει σε περίπτωση που το σχέδιό του επιβεβαιωθεί. Διότι σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης ο κ. Θεοδωράκης θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στη δύσκολη θέση να αποφασίσει αν θα στηρίξει μια νέα λύση ή αν θα του χρεωθεί ότι και εκείνος οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές.

Η περίπτωση αυτή καίτοι είναι πια ορατή, δεν συζητήθηκε στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να έχει ήδη προαποφασίσει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δώσει στους αντιπάλους του το πρόσχημα να ισχυριστούν ότι το «Ποτάμι» οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι ο κ. Θεοδωράκης έχει ήδη έτοιμο και θα προτείνει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο το «Ποτάμι» θα μπορούσε να στηρίξει. Είτε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα είτε και με τρίτο πρόσωπο που, όπως λέγεται στη Σεβαστουπόλεως, θα είναι δύσκολο να απορριφθεί από τους εν δυνάμει νέους κυβερνητικούς εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή