Οι άγγελοι της Μάλτας στο Αιγαίο

Οι άγγελοι της Μάλτας στο Αιγαίο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να αναλάβει, από τον Δεκέμβριο, δράση στα νερά του Αιγαίου συμβάλλοντας στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών, είναι η οργάνωση MOAS με έδρα τη Μάλτα. Ο «Υπεράκτιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών» ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014, στήνοντας την πρώτη επιχείρηση διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο και έως σήμερα έχει σώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους. Για την υλοποίηση του στόχου, η οργάνωση έχει στη διάθεσή της δύο πλοία και σύμμαχο στον εντοπισμό σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο τα δύο drones, που είναι εξοπλισμένα με σόναρ και κάμερες θερμικής απεικόνισης. «Από το 2014 χρησιμοποιούσαμε στις επιχειρήσεις το διασωστικό πλοίο “Phoenix” το οποίο βρίσκεται για συντήρηση στην Μπανγκόκ. Γι’ αυτό έχουμε ναυλώσει ένα δεύτερο πλοίο ειδικά για το Αιγαίο το “Topaz Responder”» εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής της ΜΚΟ και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας, Μαρτίν Ξουερέμπ. Προσθέτει πως το πλοίο «θα είναι εξοπλισμένο με δύο φουσκωτά σκάφη υψηλής ταχύτητας με τις ονομασίες Αϊλάν και Γκαλίπ από τα ονόματα των δύο αδερφών που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου».

Πριν από την άφιξή της στα ελληνικά ύδατα «η MOAS δηλώνει τη διαθεσιμότητά της στην ελληνική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές» λέει ο ίδιος. Στόχος άλλωστε είναι να δράσει επικουρικά στο έργο του λιμενικού, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, όπως σωσίβια, νερό, τρόφιμα, κουβέρτες και φάρμακα σε ανθρώπους που διασχίζουν με λέμβους τη θάλασσα.

Οι ιδρυτές

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς μπορεί να είναι εξαντλημένοι, άρρωστοι ή σε πανικό. Πρέπει να παραμείνουν νηφάλιοι ώστε να μην αναποδογυρίσει η λέμβος. Καταρχήν δίνουμε σε όλους σωσίβια για να βεβαιωθούμε ότι θα είναι ασφαλείς αν κάτι πάει στραβά» λέει στην «Κ» ο Μάρκο Κάουτσι.

Ως διασώστης και μέλος του πληρώματος που απαρτίζεται από 20 άτομα, όπως μηχανικούς, ναυτικούς και γιατρούς, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις. Αυτό που πρώτο θυμάται είναι η διάσωση ενός κοριτσιού. «Ηταν τόσο χαρούμενη που άρχισε να χοροπηδά μεταδίδοντας τη χαρά της στους υπόλοιπους». Ο Αμερικανός Κρίστοφερ Κατραμπόνε, ο οποίος έγινε πάμπλουτος παρέχοντας ασφαλιστική κάλυψη σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους ΜΚΟ σε εμπόλεμες ζώνες και η σύζυγός του Ρεγκίνα αποφάσισαν να ιδρύσουν τη MOAS πρόπερσι το καλοκαίρι, ενώ βρίσκονταν σε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και είδαν να επιπλέει στη θάλασσα ένα μπουφάν που ανήκε κατά πάσα πιθανότητα σε νεκρό πρόσφυγα. Αυτό σε συνδυασμό με τον πνιγμό εκατοντάδων μεταναστών, το 2013, κοντά στη Λαμπεντούζα, όπως λέει ο Μαρτίν Ξουερέμπ ευαισθητοποίησε το ζευγάρι. Αρχικά, τα μηνιαία λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ καλύπτονταν από τους ιδρυτές. Μέχρι τη στιγμή που έκανε τον γύρο του κόσμου η φωτογραφία του Αϊλάν και τα έσοδα από τις χορηγίες 15πλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή