«Κρίνεται το μέλλον της ζωής»

«Κρίνεται το μέλλον της ζωής»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ποτέ στο παρελθόν μια τόσο μεγάλη ευθύνη δεν βρισκόταν στα χέρια τόσο λίγων». Τα λόγια της Κριστιάνα Φιγκέρες, της αξιωματούχου του ΟΗΕ, αρμόδιας για τη διοργάνωση της συνόδου που ξεκίνησε χθες στο Παρίσι, βρήκαν αντίκρισμα στις ομιλίες των ηγετών του κόσμου, που επεσήμαναν με δραματικό τρόπο την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι 150 ηγέτες -αριθμός ρεκόρ για τέτοιου είδους σύνοδο- αποχωρούν σήμερα από το Παρίσι προκειμένου να επιτρέψουν στα τεχνικά κλιμάκια να διαπραγματευθούν μια νέα διεθνή συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμη στις 11 Δεκεμβρίου.

Η σύνοδος COP21, που διεξάγεται στο μετασκευασμένο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, στις παρυφές της γαλλικής πρωτεύουσας, άνοιξε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. «Δεν θα διαλέξουμε ανάμεσα στην ασφάλεια και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο οικοδεσπότης, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε οργανωθεί διεθνής διάσκεψη με τόσο μεγάλο διακύβευμα, αφού αφορά το μέλλον του πλανήτη και το μέλλον της ζωής».

Πάνω από 10.000 άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και σχημάτισαν την Κυριακή ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι, προκειμένου να ζητήσουν από τους ηγέτες ουσιαστική δράση για το κλίμα. Η γαλλική αστυνομία προσήγαγε 341 άτομα, εκ των οποίων οι 9 παρέμεναν χθες υπό κράτηση, ενώ στην προσπάθειά τους να διαλύσουν συγκέντρωση στη πλατεία Ρεπιμπλίκ, Γάλλοι αστυνομικοί έχουν καταγραφεί σε βίντεο να ποδοπατούν τα κεριά και τα λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί εις μνήμην των νεκρών. Στην πλατεία τοποθετήθηκαν επίσης εκατοντάδες ζευγάρια παπουτσιών, μεταξύ αυτών και τα παπούτσια του Πάπα Φραγκίσκου και του γ.γ. του ΟΗΕ, συμβολίζοντας το πλήθος των ανθρώπων που στερήθηκαν το δικαίωμα της διαδήλωσης. Την ίδια ημέρα διεξήχθησαν διαδηλώσεις σε 175 χώρες, με συμμετοχή που υπολογίζεται σε 720.000 άτομα.

Στόχος της συνόδου είναι να δεσμευθούν οι χώρες του πλανήτη ότι θα μειώσουν τους ρύπους τόσο ώστε η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ηδη έχει καταγραφεί μέση αύξηση θερμοκρασίας που προσεγγίζει τον 1 βαθμό Κελσίου, ενώ το πραγματικά ασφαλές όριο δεν ξεπερνά τον 1,5 βαθμό. Ομως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες, ο κόσμος θα βρεθεί σε τροχιά αύξησης 3 βαθμών Κελσίου, ενώ χωρίς αυτές, η άνοδος μπορεί να φθάσει και τους 6 βαθμούς.

Διακύβευμα

Σύμφωνα με τη Φιγκέρες, που είναι επικεφαλής του Διακυβερνητικού Οργανισμού του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ελπίδα είναι ότι το Παρίσι θα κατοχυρώσει μηχανισμό περιοδικής αναθεώρησης των δεσμεύσεων, ώστε σε λίγα χρόνια αυτές να γίνουν πιο αυστηρές. Ενα από τα βασικά διακυβεύματα της συνόδου είναι η μορφή του νομικού κειμένου που θα προκύψει και το αν θα έχει δεσμευτική ισχύ ή θα αποτελείται από εθελοντικές συνεισφορές χωρίς μηχανισμούς εφαρμογής. Επίσης, έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα κονδύλια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες που δεν ευθύνονται για το πρόβλημα αλλά θα υποστούν τις σφοδρότερες συνέπειες.

Πολλές χώρες από τον αναπτυσσόμενο κόσμο προσήλθαν στο Παρίσι με δύο σετ δεσμεύσεων, ένα για τις μειώσεις ρύπων που θα επιτύχουν χωρίς βοήθεια και ένα, πολύ μεγαλύτερο, για τις μειώσεις που θα επιτύχουν αν λάβουν τα ανάλογα κονδύλια. Ενώ πυκνοκατοικημένες παράκτιες ζώνες αναμένεται να πλημμυρίσουν λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και η διατροφική ασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει λόγω των κλιματικών διαταραχών, η σύνοδος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δικαίωμα προστασίας των περιβαλλοντικών προσφύγων.

«Αυτό που πρέπει να μας δίνει ελπίδα είναι ότι πρόκειται για σημείο καμπής, ότι τώρα είναι η στιγμή που επιτέλους αποφασίσαμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος και μια όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε από το βήμα της συνόδου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή