Τι απέφερε το παζάρι Ε.Ε. – Τουρκίας

Τι απέφερε το παζάρι Ε.Ε. – Τουρκίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντονο παρασκήνιο πήραν τις αποφάσεις τους οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Κυριακή το βράδυ. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με την Τουρκία να περιορίσει την αυξημένη ροή των μεταναστών από τη μία και από την άλλη, η Αγκυρα να πάρει ως αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ, κατάργηση της διαδικασίας βίζας για Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της ενταξιακής της διαδικασίας. Τα δύο τελευταία μέρη της συμφωνίας με αστερίσκους.

Ισως το πιο σημαντικό από τη Σύνοδο ήταν ότι έπειτα από 11 χρόνια βρέθηκε στις Βρυξέλλες Τούρκος ηγέτης στο ίδιο τραπέζι με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθιστώντας τη χθεσινή συνάντηση ως μία «ιστορική νέα αρχή» μεταξύ Ε.Ε. και Αγκυρας, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Και ενώ η Τουρκία έφυγε από τις Βρυξέλλες με τα παραπάνω δώρα, η χώρα που είχε τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα αποτελέσματα –η οποία δεν ήταν άλλη από την Κυπριακή Δημοκρατία– βγήκε μάλλον κερδισμένη από τη συνάντηση αυτή, παρά τις έντονες διπλωματικές πιέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία λέει ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις περιπολίες της στο Αιγαίο αλλά και στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών. Συγχρόνως, θα δέχεται πίσω μετανάστες που δεν προκρίνονται για παροχή ασύλου στην Ευρώπη από όλα τα κράτη-μέλη, και τα 28. Η αποδοχή αυτού του όρου από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία. Συγχρόνως, μεγάλο βήμα ήταν ότι στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Νταβούτογλου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ σε επίπεδο Συνόδου.

Ομως, για να φτάσει ο κ. Αναστασιάδης να καθίσει «ήσυχος» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος διπλωματικών επαφών και πιέσεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, από την προηγούμενη Κυριακή και ενώ γραφόταν το προσχέδιο συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου, η Επιτροπή συμφώνησε σε μία κοινή δήλωση στην οποία θα υπήρχε ονομαστική αναφορά στο άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμερμανς, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, δέχτηκε τα διπλωματικά πυρά της Κύπρου, καθώς για τη Λευκωσία το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων είναι «θέμα υπαρξιακό» όχι απλά πολιτικό, όπως μπορεί να είναι για άλλα κράτη-μέλη. Η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε με μεγάλη ένταση, καθώς μέχρι την Παρασκευή έπρεπε να είναι έτοιμο το προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα συζητούσαν οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Υστερα από διμερείς διαβουλεύσεις της Λευκωσίας με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου και το γραφείο του Ν. Τουσκ, το Σάββατο κυκλοφόρησε το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων χωρίς αναφορά στα συγκεκριμένα κεφάλαια και χωρίς χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν.

Το μόνο πολύ ξεκάθαρο όφελος για την Τουρκία ήταν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δώσουν αρχικά 3 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες, όπως επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Νταβούτογλου –οι οποίοι ξεπερνούν τα 2 δισ.– και όχι για την Τουρκία.

Στο θέμα της παροχής βίζας σε Τούρκους υπηκόους οι «28» αποφάσισαν ότι η Τουρκία πρέπει να συμπληρώσει μία σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε. για να κερδίσει μια σύσταση για ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε. μέχρι το φθινόπωρο του 2016. Ενδεικτικό, πάντως, της στάσης της Τουρκίας ήταν ότι στις δηλώσεις του ο κ. Νταβούτογλου παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα μειωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή