Drones για όλες τις δουλειές

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ερασιτεχνικές πτήσεις των drones αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο στα αστικά τοπία και τα -σύμφωνα με την επίσημη ονομασία τους- UAVs (Unmaned Aerial Vehicle – μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα) έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Αν, λοιπόν, και ο δικός σας γείτονας άρχισε ξαφνικά να πειραματίζεται με το drone  του, σημαίνει ότι είναι ένας από τα 4,3 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο που απέκτησαν φέτος ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι – οι παγκόσμιες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 167% σε σχέση με τους προ διετίας αριθμούς, ενώ, σύμφωνα με προβλέψεις, την περίοδο των εορτών αναμένεται να πουληθούν (μόνο στην αμερικανική αγορά) 1 εκατ. ιπτάμενα οχήματα. Υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η ζήτηση θα φτάνει ετησίως τα 16 εκατ. κομμάτια. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα έχουμε από ένα. Αλλά γιατί;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα drones χρησιμοποιούνταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ως… ιπτάμενοι κατάσκοποι στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Εκείνα τα οχήματα, προφανώς, είχαν άλλες δυνατότητες και κόστιζαν μερικά εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκουμε σήμερα στην αγορά, τα οποία είναι -οικονομικά- προσιτά στον μέσο καταναλωτή, ξεκινώντας από λιγότερα από 100 ευρώ. Η ποικιλία τους, βεβαίως, είναι τεράστια, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια εμφανίστηκαν χιλιάδες κατασκευάστριες εταιρείες που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε μια αγορά που εξελίσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς.

Η ξαφνική ενασχόλησή μας με τα drones έρχεται ως συνέχεια μιας άλλης μεγάλης μανίας των τελευταίων ετών: της φωτογραφίας. Η ενσωματωμένη κάμερα ενός UAV στέλνει κατευθείαν το υλικό στο smartphone του χρήστη, ο οποίος στη συνέχεια προωθεί τις εντυπωσιακές, πανοραμικές εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. «Οι “dronies” είναι οι νέες selfies», διαβάζουμε στο περιοδικό Time, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μια σελίδα-απάντηση στο Instagram, που αριθμεί περισσότερα από 30.000 μέλη και λέγεται… Dronestagram. Ο ιδρυτής του, Eric Dupin, έχει πει πως «στο Dronestagram θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο». Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από ψηλά προσφέρουν πράγματι μια καινούργια, συναρπαστική οπτική. «Είναι σαν να πηγαίνεις για σνόουμπορντ ή αναρρίχηση και να έχεις μαζί σου ένα ολόκληρο τηλεοπτικό συνεργείο», τόνισε στους Financial Times ο Henri Seydoux, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Parrot.

Η τεχνολογία δεν αξιοποιείται μόνο ατομικά ή ερασιτεχνικά. «Τα drones θα αλλάξουν τον τρόπο που σκηνοθέτες φτιάχνουν τις ταινίες», προβλέπει το περιοδικό Wired και, πράγματι, τα UAVs θεωρούνται πλέον απαραίτητα σύνεργα ενός κινηματογραφικού συνεργείου. Ο Μάρτιν Σκορσέζε χρησιμοποίησε ένα σε μια σκηνή στον «Λύκο της Wall Street», όπως και ο Σαμ Μέντες στο «Skyfall», ενώ στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται από πέρυσι διεθνές φεστιβάλ με βίντεο που έχουν τραβηχτεί αποκλειστικά από drones.  Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι υπήρξε για πρώτη φορά τηλεοπτική κάλυψη μέσω drones, προσφέροντας μια νέα διάσταση στον τρόπο παρακολούθησης των σπορ.

Delivery διά αέρος

Εν τω μεταξύ, ένα όχημα που ακολουθεί επιτυχώς ένα σχέδιο πτήσης μπορεί κάλλιστα και να μεταφέρει αντικείμενα χαμηλού βάρους. Οπότε μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή παραγγείλετε φαγητό και δείτε έξω από την πόρτα σας μια αιωρούμενη μηχανή να κρατάει μια πίτσα. Υπάρχουν ήδη αλυσίδες εστιατορίων (από το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο) που εφαρμόζουν δοκιμαστικά τη διανομή φαγητού διά αέρος. Πέρα από πίτσες, όμως, τα drones θα αρχίσουν να αξιοποιούνται σταδιακά ως μεταφορείς για πάσης φύσεως αγαθά. Πριν από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη μέσω drone μεταφορά φαρμάκων σε μια κλινική. Σκεφτείτε πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η παρέμβαση των ιπτάμενων ρομπότ στον τομέα της υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών ή απομακρυσμένων περιοχών.

Αλλες περιπτώσεις όπου εξετάζεται η χρησιμοποίησή τους αφορούν σε περιβαλλοντικές μελέτες και την εξερεύνηση δύσβατων περιοχών, σε αναζήτηση αγνοουμένων, σε διαφημιστικές καμπάνιες και ταχυδρομικές υπηρεσίες, στην περιποίηση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων ή, ακόμη, και στην παρακολούθηση κοπαδιών ζώων. Ηδη η Ελληνική Αστυνομία αγόρασε πριν από λίγους μήνες έξι UAVs (από εταιρεία του Ισραήλ) σκοπεύοντας να τα χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για την παρακολούθηση των δασικών εκτάσεων και την πρόληψη πυρκαγιών.

Τα drones θα πετούν, λοιπόν, όλο και συχνότερα από πάνω μας. Το πρόβλημα είναι ότι η «εισβολή» τους έγινε ξαφνικά. Δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση τους, γεγονός που δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα: επιτρέπεται να πετούν οπουδήποτε; Μέχρι ποιο ύψος; Μπορεί ο καθένας να πιλοτάρει drone σε δημόσιο χώρο; Στη βραχεία ιστορία τους έχουν καταγραφεί αρκετά μικροατυχήματα εξαιτίας απρόσεκτων χειρισμών. Επίσης, πότε μια πτήση θεωρείται ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα; Και κάπως έτσι, σε αυτόν τον θαυμαστό, καινούργιο κόσμο χωρίς κανόνες, επιστρέφουμε στο ερώτημα της αρχής: επιτρέπεται να καταρρίψω το drone του γείτονά μου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή