Ποινή εξόντωσης στον Παναθηναϊκό

Ποινή εξόντωσης στον Παναθηναϊκό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμωρία περίμεναν στον Παναθηναϊκό για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, εξόντωση τους προέκυψε! Εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά του, το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας επέβαλε τις αυστηρότερες των ποινών που προβλέπουν οι κανονισμοί και απέρριψε την ένσταση του Παναθηναϊκού κατά του κύρους του φύλλου αγώνα, με συνέπεια να κατακυρωθεί το παιχνίδι άνευ αγώνος στον Ολυμπιακό, η πρόσθετη παρέμβαση του οποίου έγινε δεκτή. Η απόφαση-σοκ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «πρασίνων». Θα την εφεσιβάλουν με την ελπίδα ότι σε β’ βαθμό θα αποδοθεί δικαιότερη ποινή.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδίκη κ. Καποδίστρια, ο Παναθηναϊκός θεωρείται υπαίτιος της μη διεξαγωγής του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του Ολυμπιακού με 3-0. Επιβλήθηκαν, επίσης, ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, τιμωρία της Λεωφόρου για τέσσερα παιχνίδια και πρόστιμο συνολικού ύψους (μετά τις συγχωνεύσεις των ποινών) 190 χιλ. ευρώ. Εάν δεν αλλάξει κάτι η έφεση, ο Παναθηναϊκός θα ξαναπαίξει στη Λεωφόρο τέλη Φλεβάρη και θα υποστεί οικονομική αιμορραγία άνω του ενός εκατ. ευρώ, καθώς, πέρα από το πρόστιμο και τα διαφυγόντα κέρδη από τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια ή τα έξοδα (150 χιλ. ευρώ) για την αποκατάσταση των ζημιών, θα χάσει σημαντικά έσοδα (300 χιλ. ευρώ) από το τηλεοπτικό του συμβόλαιο και τον ΟΠΑΠ (τουλάχιστον όσο το πρόστιμο), όπως προβλέπουν οι σχετικές ρήτρες των συμβολαίων.

Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν ο υφυπουργός Αθλητισμού κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νέος νόμος και επιβάλλει πρόσθετο πρόστιμο που μπορεί να φτάνει μέχρι και ένα εκατ. ευρώ! Θεωρείται όμως δύσκολο να προκύψει τέτοια εξέλιξη, λόγω της πολύ αυστηρής ποινής που έχει ήδη επιβληθεί. Η βαθμολογική ζημιά του Παναθηναϊκού είναι εξίσου οδυνηρή. Με τους βαθμούς που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μέσα στο γήπεδο και αυτούς που του αφαιρούνται έπεσε στην 6η θέση της βαθμολογίας, από τη 2η που ήταν πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η έφεση θα εκδικασθεί από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, την οποία συγκροτούν τρεις τακτικοί δικαστές. Οι «πράσινοι» θα ισχυριστούν ότι η ποινή της αφαίρεσης των βαθμών ξεπερνά τα όρια του κατηγορητηρίου, με τον δικαστή να λειτουργεί καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και να ασκεί ουσιαστικά αυτοτελή δίωξη. Θα ισχυριστούν επίσης ότι από καμία έκθεση (του παρατηρητή, της Αστυνομίας, το φύλλο αγώνος και τη δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα) δεν προκύπτει αποκλειστικά δική τους ευθύνη για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι, θα τονίσουν την καθυστερημένη απόφαση του διαιτητή, ενώ θα επικαλεστούν την αρνητική απάντηση της Αστυνομίας στο ερώτημα εάν μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα έπεφταν φωτοβολίδες στον αγώνα με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτή η απάντηση να συνιστά λόγο μη διεξαγωγής του ματς.

Ο Παναθηναϊκός θεωρεί ότι έχει ελπίδες να ανατρέψει το σκηνικό, όπως τονίζει και σε ανακοίνωσή του: «Οδυνηρή εντύπωση μας προκάλεσε η εξοντωτική ποινή που επεβλήθη από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, με σαφή προδιάθεση να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός παραδειγματικά και πέραν του μέτρου ευθύνης του. Αυτονόητα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κινηθεί με κάθε ένδικο μέσο που προβλέπεται για να ανατρέψει τις νομικές πλημμέλειες και πιστεύει ακράδαντα ότι θα δικαιωθεί. Ο Παναθηναϊκός πρωτοστατεί με συνέπεια στον αγώνα κατά της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνεργάζεται με την Πολιτεία για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα και δεν σκοπεύει να θυσιαστεί για ακόμα μια φορά ως άλλη Ιφιγένεια».

• Στο Κορωπί βρέθηκε χθες ο Γιάννης Αλαφούζος για να στείλει «μήνυμα» στους παίκτες μετά την ήττα από τον Ηρακλή.

• Στον αγώνα με τον Παναιτωλικό στην 16η αγωνιστική αποφασίσθηκε να εκτίσει ο Ζέκα (τέσσερις κίτρινες) την ποινή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή