Βρετανία: Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία

Βρετανία: Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης από το βρετανικό κοινοβούλιο για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη.

«Θα προτείνω στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο την να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων για την επέκταση των αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιούμε εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ο Κάμερον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, εξέφρασε στους δημοσιογράφους τη βεβαιότητα πως η βρετανική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική εντολή για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Σήμερα υπήρξε σημαντική πρόοδος για τη δημιουργία μιας συμμαχίας στο κοινοβούλιο υπέρ των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία και η διασφάλιση πως όταν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία, αυτή η συμμαχία θα μπορέσει να εκφράσει τη φωνή της», δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε σήμερα πως οι βουλευτές της παράταξης του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία αυτή, σε μια κίνηση που αναμένεται ότι θα επιτρέψει στον Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, ο Κάμερον πρέπει να πείσει αρκετά μέλη στο Συντηρητικό κόμμα που εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς και βουλευτές των Εργατικών που παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το θέμα, αφού ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν εναντιώνεται στην επέκταση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

«Το σημερινό σκιώδες υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να υποστηρίξει την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για ψήφο κατά συνείδηση στην πρόταση της κυβέρνησης για εξουσιοδότηση των βομβαρδισμών της βρετανικής ΠΑ στην Συρία», ανέφερε το Εργατικό Κόμμα.

Πηγή στην ηγετική ομάδα των Εργατικών ανέφερε πως ο Κόρμπιν θα υποστηρίξει πως ο Κάμερον θα πρέπει να ικανοποιήσει τους όρους που τέθηκαν από τους Εργατικούς στο ετήσιο συνέδριο τους νωρίτερα φέτος, όπως την «ξεκάθαρη» υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για τις αεροπορικές επιθέσεις.

«Θα υπάρξει μια πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών που θα καταψηφίσουν την πρόταση, παρότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν (ο Κάμερον) αναζητούσε… συναίνεση για αυτόν τον πόλεμο, σίγουρα δεν θα την έχει», εκτίμησε η πηγή.

Νωρίτερα, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως τα τρία τέταρτα των μελών του εναντιώνονται στον βομβαρδισμό στη Συρία, επικαλούμενο στοιχεία που συγκέντρωσε το Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή