Τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα, έκαναν μια σύντομη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, τα οποία χαρακτήρισαν θετικά και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Η συνάντηση ήρθε λίγες ώρες μετά τη μάλλον ατυχή έμπνευση να ανεβεί στον λογαριασμό Τwitter του πρωθυπουργού -τόσο στον ελληνικό όσο και στον δεύτερο λογαριασμό, όπου σχολιάζει στα αγγλικά, κυρίως ευρωπαϊκά θέματα- αναφορά του κ. Τσίπρα προς τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις αερομαχίες στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς που οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο ήταν οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ήταν η ανάρτηση, και ακολούθησαν άλλες τρεις, που ανέφεραν ότι «είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. σε εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Εχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο». Η απάντηση του κ. Νταβούτογλου ήταν άμεση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε -και αυτός στο Τwitter- ότι «τα σχόλια για τους πιλότους είναι ασύμβατα με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας εστιάσουμε στη θετική ατζέντα».

Ακολούθησε η αποκαθήλωση των προηγούμενων μηνυμάτων του πρωθυπουργού από τον λογαριασμό του στα αγγλικά και η ανάρτηση νέου μηνύματος ότι με την Τουρκία «είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις». Ωστόσο, τα προηγούμενα μηνύματα διατηρήθηκαν στον ελληνικό λογαριασμό του πρωθυπουργού.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Το θέμα έκανε τον γύρο του κόσμου, με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν αναφορά σε επικοινωνιακό φιάσκο του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι η ανάρτηση στα αγγλικά μπορεί να προκαλούσε ένταση και ότι δεν υπήρχε λόγος να χαλάσει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στη σύνοδο. Κάτι που, προφανώς, αξιολόγησαν εκ των υστέρων και μετά την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος, εμμέσως, υπονόησε ότι με τέτοιες αναρτήσεις το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές κινδυνεύει να διαταραχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή