Πρόταση νέου εκλογικού νόμου από το Ποτάμι

Πρόταση νέου εκλογικού νόμου από το Ποτάμι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα πριμοδοτεί μεν τον νικητή των εκλογών, αλλά με πολύ λιγότερες έδρες από τις 50 του υφιστάμενου μπόνους, θα θέσει σήμερα σε δημόσιο διάλογο το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, το σύστημα που θα προτείνει, κατά πληροφορίες, ο κ. Στ. Θεοδωράκης θα είναι, ο νικητής των εκλογών να λαμβάνει ως μπόνους τις μισές έδρες από το ποσοστό που θα συγκεντρώνει (π.χ. αν λαμβάνει 36% να πριμοδοτείται με 18 έδρες), ενώ αντιστοίχως θα εισηγηθεί να παραμείνει το κατώφλι του 3% για τα μικρότερα κόμματα τα οποία, όμως, με το προτεινόμενο σύστημα επίσης θα πριμοδοτούνται, καθώς με το που μπαίνουν στη Βουλή θα διασφαλίζουν οπωσδήποτε 10-12 βουλευτές.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα γίνει στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώνει το απόγευμα η επιτροπή διαλόγου του Ποταμιού. Εχει, δε, προφανή στόχο να συντηρήσει στο προσκήνιο τη δέσμευση που απέσπασε ο κ. Στ. Θεοδωράκης από τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών προκειμένου, όπως εγράφη και στο τελικό κείμενο, η παρούσα Βουλή να ψηφίσει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το σημερινό.

Το ενδιαφέρον της ημερίδας είναι ότι έχουν κληθεί και πολιτικοί άλλων πολιτικών χώρων, που κατεξοχήν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, ανοίγοντας έτσι επί της ουσίας τον δημόσιο διάλογο για το επίμαχο αυτό θέμα. Μεταξύ άλλων θα καταθέσουν τις απόψεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος, ο αν. υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκης, οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Μιλτ. Παπαϊωάννου, ενώ στην εκδήλωση, που θα συντονίσει η κ. Ν. Καραγιάννη, την πρόταση του Ποταμιού θα εξηγήσουν οι κ. Δημ. Τσιόδρας και Ν. Μηλαπίδης.

Την ίδια συναινετική διάθεση, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιδεικνύει το Ποτάμι για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Σε συσκέψεις που είχε χθες με συνεργάτες του ο κ. Στ. Θεοδωράκης ιεραρχήθηκαν τα ζητήματα που θα προτάξει στο εξής το Ποτάμι με διάθεση ολομέτωπης σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που, όπως ελέχθη, «λόγω του πρωτοφανούς ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης θα στοιχίσει στους φορολογουμένους περί τα 20 δισ. ευρώ». Παράλληλα ο κ. Θεοδωράκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη (Star) φερόταν αποφασισμένος να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα «διαρκή και καθημερινά εγκλήματα στο Δημόσιο», όπως τα ονομάζει. Αναδεικνύοντας, π.χ., την ακατανόητη επιλογή του κ. Χρ. Σπίρτζη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας έξι επιτελικά στελέχη στις θέσεις τριών προέδρων που απέπεμψε από τους συγκοινωνιακούς οργανισμούς της Αττικής (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ), και μάλιστα καταλύοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή