Κήρυγμα του Πάπα υπέρ της ενότητας

Κήρυγμα του Πάπα υπέρ της ενότητας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές του κόσμου επέλεξε να βρεθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, για να κηρύξει τη συμφιλίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Κατά τη χθεσινή, τελευταία ημέρα της περιοδείας του στην Αφρική, με προηγούμενους σταθμούς την Κένυα και την Ουγκάντα, ο Ποντίφικας επισκέφθηκε τον μουσουλμανικό θύλακο ΡΚ-5 στην πρωτεύουσα Μπανγκί, μια περιοχή αποκλεισμένη, εδώ και δύο μήνες, από χριστιανικές παραστρατιωτικές ομάδες.

«Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι αδέλφια και οφείλουν να πουν όχι στην εκδίκηση, στη βία, στο μίσος», τόνισε ο Πάπας κατά την άφιξή του στο μεγάλο τέμενος του Μπανγκί, όπου τον υποδέχθηκε ο μεγάλος ιμάμης Νεχέντι Τιντζάνι, όπως και καθολικοί και προτεστάντες ιερείς. Στη συνέχεια, απηύθυνε ομιλία σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους μουσουλμάνους, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των κυανόκρανων του ΟΗΕ, κάποιοι εκ των οποίων είχαν πάρει θέσεις στους μιναρέδες.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος των θρησκευτικών, διακοινοτικών συγκρούσεων το 2013, όταν μουσουλμάνοι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία σ’ αυτή την κατά κύριο λόγο χριστιανική χώρα, προκαλώντας αιματηρά αντίποινα από παραστρατιωτικές ομάδες χριστιανών. Μία από αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες έχει αποκλείσει τον συνοικισμό ΡΚ-5, εμποδίζοντας την είσοδο εμπορευμάτων και την έξοδο μουσουλμάνων.

Μετά την ομιλία του στο μεγάλο τέμενος του Μπανγκί, ο Πάπας Φραγκίσκος κατευθύνθηκε στο κεντρικό στάδιο της πόλης, όπου τέλεσε λειτουργία, προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη. «Είμαστε πολύ περήφανοι που τον υποδεχτήκαμε, καθώς βρέθηκε εδώ όχι μόνο για τους χριστιανούς, αλλά ως υπηρέτης του Θεού, για όλους τους Κεντροαφρικανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εκτοπισμένων μουσουλμάνων, Ιμπραήμ Πολέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή