Λιγότερα δάνεια για αγορά ακινήτου προς εκμετάλλευση στη Βρετανία

Λιγότερα δάνεια για αγορά ακινήτου προς εκμετάλλευση στη Βρετανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμούς στη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε εκείνους που αγοράζουν ακίνητα με αποκλειστική πρόθεση να τα αξιοποιήσουν προς ενοικίαση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Είναι το τελευταίο μιας σειράς μέτρων που υιοθετεί η κυβέρνηση για τους ιδιώτες επενδυτές ακινήτων. Μια τέτοια αρμοδιότητα θα ανήκει στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ήδη επέβαλε πέρυσι περιορισμούς στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξει τα ριψοκίνδυνα δάνεια, θέτοντας πλαφόν στις πιστώσεις ως προς τα εισοδήματα σε ορισμένες κατηγορίες στεγαστικής πίστης. Πέραν τούτου, οι αγοραστές ακινήτων με σκοπό την ενοικίαση καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, ενώ μειώθηκαν οι συντελεστές των φοροαπαλλαγών τους.

To κομμάτι των στεγαστικών δανείων που αφορούν την αγορά ακινήτων για ενοικίαση έχει αυξηθεί στις 200 δισ. στερλίνες από τις 65 δισ. στερλίνες μια δεκαετία πριν με αύξηση 9% ανά έτος, σύμφωνα με τον Τζον Κάνλαϊφ, υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 16% όλων των στεγαστικών δανείων και το 80% του καθαρού δανεισμού που χορηγήθηκε πέρυσι. Οι δανειολήπτες, μάλιστα, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνον τόκους ανά μήνα.

Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταφύγια στην παγκόσμια οικονομία, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς η άνοδος των τιμών των ακινήτων σε αστρονομικά ποσά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους μόνιμους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει πυροδοτήσει φόβους για την έκρηξη μιας «φούσκας». Πέραν τούτου έχουν συσσωρευτεί στοιχεία από τις βρετανικές αρχές που αποδεικνύουν σε πολλές περιπτώσεις ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε την αύξηση του χαρτοσήμου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις αγορές ακίνητης περιουσίας από επενδυτές, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού μέχρι το 2020. Μείωσε, παράλληλα, τις φοροαπαλλαγές στους τόκους των στεγαστικών δανείων από τον Απρίλιο του 2017. Μέχρι σήμερα, η αγορά ακινήτων για ενοικίαση είναι εξαιρετικά αποδοτική επένδυση, καθώς οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν σε φοροαπαλλαγές 45 πένες για κάθε λίρα που επωμίζονται σε τόκους στεγαστικού δανείου. Ετσι οι αξιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για φοροαπαλλαγές διαμορφώθηκαν στις 11,7 δισ. στερλίνες για το οικονομικό έτος του 2013/14, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Πρόκειται για άνοδο 520 εκατ. στερλινών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξασφάλισαν ετήσιες αποδόσεις 12% από τα εισοδήματα των ενοικίων και την άνοδο της αξίας τους το δωδεκάμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSL Property Services. Εν ολίγοις, τα ακίνητα στη Βρετανία προσφέρουν αρκετά υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις συνολικές αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων που περιορίζονται στο 6% και τα κέρδη του 1,1% που καταγράφηκαν από τις μετοχές των βρετανικών εταιρειών την ίδια περίοδο. «Ολα αυτά τα μέτρα θα επιβραδύνουν την αύξηση των στεγαστικών δανείων και έτσι θα μετριάσουν την άνοδο των τιμών στα ακίνητα», σημειώνει η Αναμπελ Σάφσμα, γενική διευθύντρια στον τομέα των δομημένων πιστωτικών προϊόντων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή