49 χρόνια πρίν… 1-ΧII-1966

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος επέστρεψεν εις Αθήνας χθες περί την 9ην νυκτερινήν, είχεν εις Πάτρας [όπου είχε μεταβεί για την εορτή του πολιούχου Αγίου Ανδρέα] μακράν συνομιλίαν μετά του Βασιλέως, τον οποίον ενημέρωσεν επί των απόψεών του όσον αφορά εις την πολιτικήν κατάστασιν. Μακράν συνομιλίαν μετά του Βασιλέως είχεν επίσης εις Πάτρας και ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος. [Σημ. «Φ»: Οπως μεταδικτατορικά ανέφερε ο Κανελλόπουλος (στο βιβλίο του Ιστορικά δοκίμια, Αθήνα 1997, σ.σ. 98–100) ο Κωνσταντίνος στην Πάτρα τού ανακοίνωσε «ότι από τις αρχές Νοεμβρίου βρισκόταν σε έμμεση επικοινωνία με τον αρχηγό της Ενώσεως του Κέντρου». Οι επαφές εκείνες ωδήγησαν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Κωνσταντίνου, Γεωργίου Παπανδρέου και Κανελλόπουλου που υπεγράφη με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1966 από τους δύο τελευταίους και τον Δημήτριο Μπίτσιο εκ μέρους του Βασιλέως και βάσει της οποίας ανετράπη, στις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου.]

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΠΑΤΡΩΝ: Πάτραι, 29.– Ο Βασιλεύς, μέσω ενθουσιωδών εκδηλώσεων πλήθους κόσμου, ενεκαινίασε σήμερον το Πανεπιστήμιον Πατρών και το αφιέρωσεν εις τον πρωτόκλητον Απόστολον Ανδρέαν.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βόννη, 29.– Ο καγκελλάριος κ. Λούντβιχ Ερχαρτ υπέβαλε σήμερον εις τον πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Λύμπκε την παραίτησίν του, μετά τριετή και πλέον παραμονήν εις την αρχήν. Ο κ. Κουρτ Κίζιγκερ, ο οποίος θα εκλεγή αύριον την πρωΐαν ως διάδοχός του, ανήγγειλεν ότι το Χριστιανοδημοκρατικόν κόμμα ενέκρινε την σύνθεσιν της νέας κυβερνήσεως. Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κ. Βίλλυ Μπραντ.

ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΜΑΔΡΑ [Σ]: Κατόπιν συντόμου ασθενείας, απέθανεν χθες την πρωΐαν εις βαθύ γήρας ο παλαίμαχος κινηματογραφιστής Αχιλλεύς Μαδρά [Σημ. «Φ»: Τον ανέφεραν ως Μαδρά, χωρίς τελικό σίγμα, κατά τη γαλλότροπη απόδοση του επωνύμου του.] Σχετικώς, η συνεργάτις της «Καθημερινής» κ. Ροζίτα Σώκου γράφει: Ο Αχιλλεύς Μαδράς επρόφθασε να δη το όνομά του να μπαίνη στην ιστορίαν. Τα έργα του περιελήφθησαν εις μίαν ανθολογίαν του ελληνικού κινηματογράφου, από τα πρώτα ασταθή επίκαιρα του 1900, ώς τις ταινίες με υπόθεση, τις δικές του ταινίες. «Ο Μάγος της Αθήνας» (https://www.youtube.com/watch? v=w_uPpbib00k), «Η Μαρία Πενταγιώτισσα» υπήρξαν δημιουργήματα ενός ήδη ωρίμου ανθρώπου (…). [Σημ. «Φ»: Στο Διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές για συμμετοχή του Μαδρά ως ηθοποιού σε αυστριακές ταινίες της δεκαετίας του ’20.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή