Νέο επικεφαλής αναζητεί το ΣΔΟΕ

Νέο επικεφαλής αναζητεί το ΣΔΟΕ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Δάνης. Ο κ. Δάνης είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την υπαγωγή των φορολογικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη μεταφορά σε αυτήν 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα είχε ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τον κλάδο των εφοριακών για τα προβλήματα που θα προκύψουν με τις 38.000 περίπου υποθέσεις που ελέγχει το ΣΔΟΕ και τον κίνδυνο παραγραφής τους. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, δήλωσε άγνοια για το θέμα της παραίτησης του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Δάνη. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έχει υπόψη του τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά δεν έχει λάβει επίσημη παραίτηση στο γραφείο του. «Οταν ενημερωθώ για τους λόγους της παραίτησης, θα απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξυγίανση της χρηματιστηριακής αγοράς περνά και από την τύχη των 42 εισηγμένων που είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από μερικούς μήνες έως και 8 χρόνια, με τις περισσότερες εταιρείες να μην δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ο γόρδιος δεσμός δύσκολα μπορεί να λυθεί, αφού υπάρχουν νομικές παράμετροι για να διαγραφούν οριστικά. Οπως, για παράδειγμα, απαιτείται σε κάθε περίπτωση να δοθεί δικαίωμα ακρόασης στις εταιρείες. Επίσης είναι σημαντικό να εξαντληθούν οι δυνατότητες επιβίωσης των εταιρειών για λόγους προστασίας των μετόχων τους, και ιδίως των μετόχων μειοψηφίας. Το θέμα είναι πώς αποζημιώνεις τους μετόχους που μπορεί να έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.

«Πράσινο φως» στη Eurobank

Ολοκληρώνεται και τυπικά η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αφού χθες το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,04 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το reverse split με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του νέου stress test οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στα 339 εκατ. με το βασικό και στα 2,12 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Η τράπεζα, μέσω της διάθεσης μετοχών σε ξένους επενδυτές, άντλησε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Στους 50 ομορφότερους προορισμούς διεθνώς η Οία

Στους 50 πιο όμορφους προορισμούς στον κόσμο συμπεριέλαβε το διεθνές ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller την Οία της Σαντορίνης. Τη μεγάλη τουριστική δημοφιλία που νησιού επιχειρεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Θήρας με μία σειρά δράσεων που έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την προσέλκυση επισκεπτών 12 μήνες τον χρόνο. Τη σχετική πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο» θα παρουσιάσει σήμερα ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ ανησυχεί τη βιομηχανία

Επιφυλάξεις αλλά και ανησυχίες για τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΡΑΕ, σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ, εκφράζει η βιομηχανία. Η ανησυχία εκπορεύεται από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς), που δείχνουν ότι αν το τέλος ΑΠΕ δεν αυξηθεί, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ θα είναι 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Δεδομένου ότι ο νόμος αλλά και το μνημόνιο επιβάλλουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, εκτός και εάν βρεθούν άλλα μέτρα που θα κλείσουν την «τρύπα». Η βιομηχανία ανησυχεί για τυχόν επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και αναμένει με αγωνία εάν θα υιοθετούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., που δίνουν τη δυνατότητα καθορισμού πλαφόν στο τέλος ΑΠΕ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, και μέσω αυτού αναμένονται μειώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή