Παράταση της θητείας επικουρικών γιατρών και ειδικευόμενων στο ΕΣΥ

Παράταση της θητείας επικουρικών γιατρών και ειδικευόμενων στο ΕΣΥ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών και των ειδικευόμενων επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αποσοβήσει την λειτουργική κατάρρευση πολλών κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικότερα, με τροπολογία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», το υπουργείο Υγείας προχωρά στην παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που εργάζονται σε δημόσιες μονάδες υγείας. Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα επικουρικό προσωπικό. Στην πλειονότητα τους η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η λήξη των συμβάσεων στην ημερομηνία αυτή θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας και θα πλήξει τη δημόσια υγεία, εφόσον, συνεπεία της αποχώρησης των εν λόγω γιατρών, θα υπάρξουν κενά και περαιτέρω ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε βάρος της υγείας των ασθενών». Στο ίδιο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα σε ειδικευόμενους γιατρούς να παραμείνουν και μετά τη λήξη της σύμβασής τους, με τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και απολαβές, στη θέση που κατέχουν, έως την υπογραφή της σύμβασης με τον επόμενο γιατρό που θα καλύψει την κενή οργανική θέση στην ειδικότητα.

Επιπλέον, στην τροπολογία προβλέπεται ως «κίνητρο», η τριετής θητεία (έναντι διετούς) των επικουρικών γιατρών που τοποθετούνται σε ειδικές μονάδες του ΕΣΥ και συγκεκριμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Νεογνών, Τεχνητού Νεφρού, Μεταμοσχεύσεων, στο ΕΚΑΒ, το Κέντρο Δηλητηριάσεων, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα ογκολογικά τμήματα και σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν την αποπληρωμή των «πρόσθετων» (πέραν του προκαθορισμένου «πλαφόν» που υπάρχει ανάλογα με την περιοχή του νοσοκομείου και τον βαθμό του γιατρού) εφημεριών των γιατρών νοσοκομείων και μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή