Νέοι μετασεισμοί εντός της Ν.Δ.

Νέοι μετασεισμοί εντός της Ν.Δ.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το θρίλερ με την ημερομηνία διεξαγωγής των νέων εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, καθώς χθες δεν πραγματοποιήθηκε τελικώς η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των τριών εταιρειών που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, εν αναμονή της τελικής τεχνικής και οικονομικής προσφοράς της εταιρείας Vodafone. Η ύπαρξη, συνολικά, τεσσάρων προσφορών (3 μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής σε tablet και μία μέσω call center), αλλά και η κατ’ αρχήν δέσμευση των εταιρειών ότι μπορούν να στηρίξουν εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, μοιάζει να είναι το μόνο δεδομένο υπέρ της ταχείας διεξαγωγής των εκλογών, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές φαίνεται να προκρίνουν την αξιοπιστία της διαδικασίας και την αποφυγή ενός νέου φιάσκου λόγω ταχύτητας.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μέσω δηλώσεών του, επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους ως προς την ταχύτητα, προκρίνοντας τη διασφάλιση του κύρους της εκλογής, ο κ. Μεϊμαράκης –ο εκπρόσωπος του οποίου απέχει από την ΚΕΦΕ– επίσης, ενώ οι κ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, κυρίως ο δεύτερος, επιμένουν σε γρήγορη εκλογή. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο η συζήτηση δεν αφορά μόνον τα σενάρια αλλαγής της διαδικασίας εκλογής, που μοιάζουν να μην έχουν βάση, αλλά τη δυναμική μεταξύ των υποψηφίων ανάλογα με τη συγκυρία.

Εν τω μεταξύ, σενάρια «πλήρους επαναφοράς» του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην πρώτη γραμμή ανέκυψαν αίφνης, σε μια περίοδο που η κυβερνητική πλειοψηφία αναζητεί στηρίγματα και η αξιωματική αντιπολίτευση δοκιμάζεται από εσωστρέφεια και πολιτική ανυποληψία.

Στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού δήλωνε χθες, σε κύκλο δημοσιογράφων, ότι «μόλις καταρρεύσει ο Αλ. Τσίπρας, θα είναι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος που θα κληθούν να αναλάβουν». Η εκτίμηση αυτή, καθώς προέρχεται από ένα στέλεχος που έχει ταυτιστεί με τον κ. Σαμαρά και ανεξάρτητα από τις πιθανότητες επιβεβαίωσής της, αποτυπώνει εμφατικά τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού αλλά και τους ανοιχτούς λογαριασμούς όχι μόνον στον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά και, συνολικά, στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Υπενθυμίζεται πως, προ εβδομάδων σε ισπανικό ΜΜΕ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και ακολούθησε, την περασμένη εβδομάδα, η απαίτηση του κ. Μ. Βορίδη προς τον κ. Αλ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά.

Οι απόψεις που διατύπωσε το εν λόγω πολιτικό στέλεχος έρχονται να υπογραμμίσουν ότι η ελληνική Κεντροδεξιά έχει, μόλις, εισέλθει σε περίοδο αναδιάταξης δυνάμεων. Μάλιστα, ερωτηθέν για τις εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο, το ίδιο στέλεχος σχολίασε ότι μικρή σημασία έχουν τα όσα γίνονται στη Ν.Δ., κάτι που αποτυπώνεται και στο ενδιαφέρον των πολιτών για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Προσέθεσε, δε, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ν.Δ., ότι το νέο σχηματοποιείται χωρίς απαραιτήτως την κατάρρευση του παλαιού.

Η στιχομυθία αυτή κοινοποιήθηκε γρήγορα μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., από την οποία απουσίασαν εκ νέου οι κ. Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ δεν ήσαν λίγοι όσοι την ενέταξαν στον ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του «σαμαρικού» στρατοπέδου. Αλλωστε, παρά την απουσία δημόσιων δηλώσεων, το πολεμικό κλίμα παραμένει, καθώς τα σχόλια εκατέρωθεν για υπονόμευση είναι δηλητηριώδη ενώ τα σενάρια αναφορικά με την ενότητα της Ν.Δ. τροφοδοτούνται και από την εκκρεμότητα σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, στον απόηχο και όσων ακολούθησαν το εκλογικό φιάσκο. Χθες, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, στο περιθώριο της Κ.Ο., επεσήμανε σε δημοσιογράφους πως «όποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει… Εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί η ενότητα κινδυνεύει, η βάση βράζει και χρειάζεται ο τόπος αντιπολίτευση».

Ασφαλιστικά μέτρα

Αιτία πολέμου αποτελεί και η διαχείριση της εταιρείας Infosolutions, που βρίσκεται πίσω από το εκλογικό φιάσκο του Νοεμβρίου. Χθες το κόμμα προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα ενώ θα ακολουθήσει και αγωγή, με την αποζημίωση που ζητείται να ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σε πείσμα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την ΚΕΦΕ και το κόμμα, οι οποίες προέβλεπαν και μηνύσεις, προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς του κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος σημειώνει ότι μόνον μέσω μήνυσης ο εισαγγελέας θα ασχοληθεί με την αναζήτηση ευθυνών, ενώ προαναγγέλλει ότι θα απευθυνθεί στους συνυποψηφίους του και τον γραμματέα του κόμματος προκειμένου να καταθέσουν από κοινού τη μήνυση και «οι νεοδημοκράτες να μάθουν την πλήρη αλήθεια για το ποιοι ευθύνονται». Μπορεί να μην ομολογείται, ωστόσο στο στόχαστρο της νομικής πρωτοβουλίας του κ. Μεϊμαράκη βρίσκονται και κομματικά στελέχη της Ν.Δ., διορισμένα από τον προκάτοχό του, τα οποία ενδεχομένως θα ελεγχθούν για τη διαδικασία και τους όρους ανάθεσης του έργου στη συγκεκριμένη εταιρεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή