Εφ’ όλης της ύλης πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

Εφ’ όλης της ύλης πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε κοινοβουλευτική διαδικασία που προσομοιάζει με «πρόταση μομφής» κατά της κυβέρνησης εξελίσσεται στο Κοινοβούλιο η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2016: Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά κατά της δικομματικής συγκυβέρνησης, όχι μόνο για τις επιλογές στο οικονομικό-δημοσιονομικό πεδίο, αλλά για το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής με αιχμές ζητήματα της συγκυρίας, όπως είναι οι χειρισμοί στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η υπόθεση της παραμονής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν, υπό το βάρος των εξελίξεων στο προσφυγικό.

Η «γραμμή άμυνας»

Απέναντι στην αντιπολίτευση, βουλευτές της πλειοψηφίας δείχνουν μάλλον «μουδιασμένοι» και σε κάθε περίπτωση αμυντικοί, με κύρια «γραμμή άμυνας» το επιχείρημα πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας όχι μόνο επειδή ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες, αλλά και διότι ήταν εκείνα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν περισσότερο να βρίσκονται σε άβολη θέση αναμονής, ενόψει κρίσιμων και δύσκολων νομοθετημάτων, όπως το νέο «πακέτο» προαπαιτουμένων και το ασφαλιστικό.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με το Κοινοβούλιο να είναι περικυκλωμένο από τις απεργιακές διαδηλώσεις, η συζήτηση άνοιξε χωρίς την παρουσία οικονομικού υπουργού στα κυβερνητικά έδρανα, ενώ εξελίχθηκε άλλοτε με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να εκφωνούν ομιλίες με υβριστικό περιεχόμενο κατά του πρωθυπουργού, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του συνόλου του πολιτικού κόσμου, και άλλοτε με την Ενωση Κεντρώων να επαναφέρει διά των βουλευτών της την πρόταση για κυβερνητικές αλλαγές, προτείνοντας συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

«Αλλάξτε πορεία γρήγορα, επειδή η χώρα δεν σηκώνει ούτε άλλους πειραματισμούς ούτε άλλα λάθη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. Ο προϋπολογισμός είναι «τεκμήριο πολιτικής εξαπάτησης και ανευθυνότητας», σημείωσε ο κ. Ι. Ανδριανός. Για «καλπάζουσα αναξιοπιστία της ριζοσπαστικής αριστεράς» έκανε λόγο η κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Ν.Δ.). «Η κυβέρνηση κατρακυλάει από τη μια αστοχία στην άλλη», ανέφερε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. «Το καραβάνι πράγματι προχωράει, αλλά διασχίζοντας την έρημο της ελληνικής οικονομίας. Αχαλίνωτος λαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», επισήμανε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Είστε μια κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο Κ. Σκανδαλίδης (Δημ. Συμπαράταξη). Με τη σειρά της η κ. Χαρά Κεφαλίδου (Δημ. Συμπαράταξη) μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι ένας λογαριασμός που στέλνετε σε όλες τις ελληνικές οικογένειες που πίστεψαν στα παραμύθια και στις κάλπικες υποσχέσεις σας».

Για «σφαγή στις παροχές υγείας, πρόνοιας και σύνταξης» έκανε λόγο ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). «Εσείς αναστρέψατε το ρητό: Η γυναίκα του Καίσαρα –λέει– δεν πρέπει μόνο να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Εσάς σας αρκεί, ως Αριστερά ενσωματωμένη στο καπιταλιστικό σύστημα, να φαίνεστε αριστεροί και σκοτιστήκατε αν δεν είστε», είπε η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ).

«Με μοναδικό κίνητρο την παραμονή σας στην εξουσία, ευτελίζετε τους θεσμούς, διαλύετε την οικονομία, εξοντώνετε τον λαό, καταστρέφετε τη χώρα», τόνισε ο κ. Ιάσων Φωτήλας (Ποτάμι).

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γ. Κατσιαντώνης (Ενωση Κεντρώων) υπογράμμιζε: «Παραιτηθείτε απ’ αυτή την εύθραυστη και αναποτελεσματική κυβέρνηση. Προχωρήστε στη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης με υπουργοποίηση τεχνοκρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή