Ορμπαν κατά ποσοστώσεων της Ε.Ε.

Ορμπαν κατά ποσοστώσεων της Ε.Ε.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η ουγγρική κυβέρνηση προσέφυγε χθες δικαστικά εναντίον των ευρωπαϊκών ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ανάλογη προσφυγή είχε υποβάλει και η Σλοβακία. Σε μια δήλωση που δεν επιβεβαιώθηκε, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν ισχυρίστηκε χθες ότι το σύστημα των ποσοστώσεων θα χρησιμοποιηθεί ώστε να κατανεμηθούν στην Ε.Ε. πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

«Πέρα απ’ αυτό που συμφωνήσαμε με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, υπάρχει κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία», υποστήριξε ο Ορμπαν. «Μία ημέρα θα ξυπνήσουμε –νομίζω η ανακοίνωση θα γίνει στο Βερολίνο ακόμη και αυτή την εβδομάδα– και θα πρέπει να υποδεχθούμε 400.000 ή 500.000 πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία», προσέθεσε.

Το αίτημα για ασφαλείς μετεγκαταστάσεις ανθρώπων που έχει διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια του πρόσφυγα απευθείας από την Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να ξοδέψουν περιουσίες πληρώνοντας διακινητές, είναι πάγιο αίτημα των οργανώσεων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες. Ο Ορμπαν υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μάλτας, τον περασμένο μήνα, και ότι τότε είχε εγκαταλειφθεί υπό την απειλή βέτο από την Ουγγαρία και άλλες χώρες.

«Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία, και ο κ. Ορμπαν πρέπει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες γιατί ήταν παρών», είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, τηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Ορμπαν περί μυστικής συμφωνίας της Γερμανίας με την Τουρκία είναι ψευδής.

Πάντως, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι ώς τις 15 Δεκεμβρίου θα ετοιμάσει πλαίσιο για «εθελοντικό πρόγραμμα», χωρίς να είναι σαφές τι αφορά το πρόγραμμα αυτό. Στα περιθώρια της ευρωτουρκικής συνόδου της Κυριακής, οκτώ χώρες πραγματοποίησαν ξεχωριστή συνάντηση, χωρίς και πάλι να είναι γνωστό το αντικείμενο της συζήτησης.

Σε άλλες ειδήσεις, η κυβέρνηση Ορμπαν εξακολουθεί να «σερβίρει» στον ουγγρικό λαό καθημερινές δόσεις μίσους εναντίον των προσφύγων, με νέες καταχωρίσεις στον ουγγρικό Τύπο. «Οι ποσοστώσεις (για την αποδοχή προσφύγων) αυξάνουν την τρομοκρατική απειλή!» ανέφερε το κυβερνητικό μήνυμα στην ολοσέλιδη καταχώριση με μαύρο φόντο. «Κάθε 12 δευτερόλεπτα ένας λαθρομετανάστης φθάνει στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι και τι προθέσεις έχουν». Στην καμπάνια θα περιλαμβάνονται και γιγαντοαφίσες με το σλόγκαν «Ας υπερασπιστούμε τη χώρα».

Μετεγκατάσταση 160.000

Τον Οκτώβριο η Ε.Ε. συμφώνησε στην μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της υπόλοιπης Ε.Ε., καθορίζοντας ποσοστώσεις για τον αριθμό που θα δεχθεί κάθε χώρα, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική της κατάσταση. Η απόφαση ελήφθη παρά τη διαφωνία της Ουγγαρίας της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Οι δύο πρώτες, που προσέφυγαν εναντίον του προγράμματος, υποχρεούνται να υποδεχθούν 2.300 πρόσφυγες η κάθε μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή