Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2014 τα φορολογικά βάρη διογκώθηκαν στη χώρα μας, ξεπερνώντας όλες τις χώρας του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, η φορολογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2013 η φορολογία αυξήθηκε 1,5 ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 35,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD’s Annual Revenue Statistics). Η αύξηση αυτή (2014 προς 2013) ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη Δανία και την Ισλανδία να καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις (3,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την έκθεση, η κύρια τάση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη μετά την κρίση είναι η μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων. Τα μέσα έσοδα στις χώρες του ΟΟΣΑ από τα εταιρικά εισοδήματα και κέρδη μειώθηκαν από το 3,6% στο 2,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2007-14, ενώ τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν την ίδια περίοδο από το 8,8% στο 8,9% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν από το 6,5% στο 6,8%.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάν, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. «Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που έγιναν στη φορολογία μετά την κρίση επιβάρυνε τα φυσικά πρόσωπα με υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη φορολογία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση:

• Σε σύγκριση με το 2013, η μέση φορολογική επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 34,4% το 2014 από 34,2%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε μελέτες του ΟΟΣΑ.

• Η αναλογία των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 16 από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία το 2014, σε σύγκριση με το 2013, και μειώθηκε σε 14. Μεταξύ του 2009 και του 2014 σημειώθηκαν αυξήσεις σε 22 από τις χώρες αυτές, μείωση σε επτά, και σε μία δεν υπήρξε καμία μεταβολή.

• Περίπου το 80% της αύξησης των εσόδων κατά την περίοδο 2013-14 προέρχεται από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και των φόρων επί των προσωπικών εισοδημάτων.

• Οι μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων μεταξύ του 2013 και του 2014 καταγράφονται στη Δανία (3,3 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ισλανδία (2,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ελλάδα (1,5 ποσοστιαία μονάδα). Επίσης αυξήθηκε η φορολογία στην Εσθονία (1,1 ποσοστιαία μονάδα) και στη Νέα Ζηλανδία (1 ποσοστιαία μονάδα).

• Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Νορβηγία (1,4 ποσοστιαία μονάδα) και στην Τσεχία (0,8 ποσοστιαίες μονάδες).

• Κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ καταγράφονται διαφορετικές τάσεις. Για παράδειγμα, η Ισπανία κατέγραψε πτώση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στη φορολογία της μεταξύ του 2007 και του 2014, ενώ η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 4,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή