Τα σχόλια του Τραμπ για Εβραίους

Τα σχόλια του Τραμπ για Εβραίους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα προσβλητικά σχόλια του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εις βάρος των Εβραίων επέλεξαν να μη σχολιάσουν υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ, υποβαθμίζοντας το περιστατικό, που απασχόλησε ωστόσο τον ισραηλινό Τύπο.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ μιλώντας ενώπιον της Εβραϊκής Ρεπουμπλικανικής Ενωσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, είπε: «Δεν περιμένω να με στηρίξετε, παρότι γνωρίζετε ότι είμαι ο καλύτερος υποψήφιος σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του Ισραήλ. Δεν θα με στηρίξετε γιατί δεν θέλω τα χρήματά σας. Είμαι γεννημένος διαπραγματευτής, όπως κι εσείς».

Τα σχόλια αυτά χαρακτήρισε «προσβλητικά στερεότυπα» η ιστοσελίδα της συντηρητικής εφημερίδας «Times of Israel», ενώ και η προοδευτική «Ha’aretz» έκανε και αυτή λόγο για «χρήση εξόφθαλμων εβραϊκών στερεότυπων».

Παρότι οι εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Τραμπ, δύο υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, προερχόμενοι από το δεξιό κόμμα Λικούντ, εμφανίσθηκαν να μην προσεβλήθησαν από τα λόγια του Τραμπ.

«Εκτιμώ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε διάσημος χάρη στις προκλητικές του δηλώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Εβραίοι την “έβγαλαν καθαρή” σε σχέση με άλλες κατηγορίες πληθυσμού» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ζεφ Ελκιν.

«Δεν θα έπρεπε να εξαγάγουμε συμπεράσματα από αυτή -ή όποια άλλη- δήλωση του Τραμπ. Το Ισραήλ οφείλει να μην εμπλέκεται στην αμερικανική πολιτική, ενώ οι Εβραίοι των ΗΠΑ θα αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν ανάλογα με τις συνολικές θέσεις του κάθε υποψηφίου» είπε ο υπουργός Τουρισμού Γιαρίβ Λέβιν.

Ο Τραμπ προσπάθησε στην ομιλία του να εμφανισθεί ως μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ και γνώστης της εβραϊκής θρησκείας.

«Ο πατέρας μου, Φρεντ, ήταν ανέκαθεν μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ενώ η κόρη μου, Ιβάνκα, ασπάσθηκε τον Εβραϊσμό. Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της τα Σάββατα!» είπε ο Τραμπ, προσπαθώντας να αστειευθεί με τη συνήθεια των ευσεβών Εβραίων να μην απαντούν το τηλέφωνο την ιερή ημέρα του Σαμπάτ.

Στο κενό έπεσε επίσης η προσπάθεια του Τραμπ να σαγηνεύσει το ακροατήριό του, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ και να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο άκουσμα του ονόματος του Νετανιάχου, οι ακροατές του Τραμπ ξέσπασαν σε αυθόρμητες αποδοκιμασίες, αποδεικνύοντας ότι ο πάλαι ποτέ πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν είναι διόλου δημοφιλής μεταξύ των Εβραίων των ΗΠΑ.

Αποδοκιμασίες αντιμετώπισε, όμως, ο Τραμπ και όταν δίστασε να απαντήσει σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η ενιαία Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του αδιαίρετου Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι η πόλη πρέπει να διαιρεθεί και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή