Σε υψηλούς τόνους ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Σε υψηλούς τόνους ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του πρωθυπουργού, κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, «αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε», προκάλεσε αίσθηση και πολλά ερωτήματα στους διαδρόμους της Βουλής, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την έγκριση του πρώτου προϋπολογισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία όπως αναμενόταν ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις: 153 «ναι», 145 «όχι». Απαντες επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την πρωθυπουργική αυτή δήλωση, αλλά ουδείς μπορούσε να πει μετά βεβαιότητος τί ακριβώς εννοούσε ο κ. Τσίπρας.

Ετσι κι αλλιώς, ουδέν από τα λοιπά χαρακτηριστικά είτε της πενθήμερης συζήτησης είτε της «σύγκρουσης» των πολιτικών αρχηγών άντεχε σε ιδιαίτερο σχολιασμό στα πηγαδάκια εντός του Κοινοβουλίου: κοινή εκτίμηση ήταν ότι όσα ελέχθησαν απλώς επιβεβαίωσαν αφενός το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, και αφετέρου πως οι μεγάλες «μάχες», με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν στη Βουλή έρθουν προς ψήφιση κρίσιμα σχέδια νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα και το ασφαλιστικό να βρίσκονται ήδη «καθ’οδόν».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με θέρμη όλες τις έως τώρα επιλογές της κυβέρνησης, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί καταστροφολογικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, έστρεψε τα βέλη του κατά των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν λίγο πριν από τις εκλογές, και μεταξύ άλλων απέρριψε σενάρια πολιτικών εξελίξεων, όπως εκείνα που κάνουν λόγο για σχηματισμό οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος. Ζητήσαμε μόνο συνεννόηση και συμφωνία για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, είπε χαρακτηριστικά. Και αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε να συμφωνήσει σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα («εκτίθεστε ανεπανόρθωτα» είπε χαρακτηριστικά), τόνισε: «Θα τις υπερασπιστούμε και μόνοι μας τις συντάξεις. Θα τις υπερασπιστούμε κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του. Σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις, μόνοι μας ήμασταν. Θα αναλάβουμε αυτή την ιστορική εκρεμμότητα, να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, δίνοντας μάχη για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια».

Ο πρωθυπουργός, νωρίτερα, έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα: «Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης. Κατανοώ ότι βρίσκεστε σε διαδικασία ατέρμονη εσωκομματική. Αλλά υπάρχουν όρια, ειδικά όπου υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης.

Λίγο πριν, από του βήματος ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης ολοκληρώνοντας μια ομιλία που ήταν ένα συνεχές «κατηγορώ» της κυβέρνησης για το σύνολο των επιλογών της σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Ξεκινήσατε επαναστάτης αλλά καταντήσατε ντροπή των Ελλήνων». Στα γαλάζια έδρανα, αλλά και συνολικότερα στον Ναό της Δημοκρατίας ήταν εμφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τελεί εν αναμονή της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.

Με τους υπουργούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο με προφανές κοινό σχέδιο να προβάλλουν μια θετική εικόνα για την ακολουθούμενη κυβερντική πολιτική, και με την αντιπολίτευση να εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στην κυβερνώσα πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάμυχτα του Σαββάτου στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πενθήμερης διάρκειας κοινοβουλευτική διαδικασία, ως γνωστόν, θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή ψηφοφορίας που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Δίνοντας μια πρόγευση των όσων εκτιμάται πως θα πει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός απόψε, τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, αφού επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις και πρόνοιες του προϋπολογισμού δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματός τους, αλλά επιβάλλονται από τις συνθήκες και την πρόσφατη αναγκαστική συμφωνία με τους εταίρους («Είναι δύσκολος ο προϋπολογισμός εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων» είπε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός), υποστηρίζουν πως παρά το δυσμενές του οικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος, προωθούνται κοινωνικές πολιτικές οι οποίες –όπως σημειώνουν- θα εντατικοποιηθούν και θα διευρυνθούν το προσεχές διάστημα.

«Την άνοιξη θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα» είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλ. Τσακαλώτος. «Διατίθενται πολλά εκατομμύρια για κοινωνική πολιτική παρά τους περιορισμούς» υποστήριξε ο κ. Ξανθός. «Εχουν δημιουργηθεί 116 χιλιάδες θέσεις εργασίας» υποστήριξε η κυρία Ουρανία Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για θέματα ανεργίας. «Σχολικά γεύματα σε φτωχές περιοχές από το Σεπτέμβρη 2016 και συνέχιση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους, υποσχέθηκε η κυρία Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στον αντίποδα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι «αποκαλύπτεται η απάτη στην οποία στηρίχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδό του στην εξουσία». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναλύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι «καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια», τονίζοντας ότι το 2015 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2014. «Η χώρα βουλιάζει» είπε ο γαλάζιος Σάβ. Αναστασιάδης. «Οδηγήσατε την ελληνική οικονομία σε εκτροχιασμό» είπε ο κ. Στ. Καλαφάτης. Για «πολιτική ανεπάρκεια» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο συνάδελφός του Μ. Σαλμάς, ενώ ο κ. Κ.Γκιουλέκας στην παρέμβασή του είπε: «Ο κ. Τσίπρας δεν έσκυβε το κεφάλι στην τρόικα. Περίμενε να σκύψει το κεφάλι στο κουαρτέτο».

Μας κατηγορούν και μας ζητούν τα ρέστα εκείνοι που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και έφεραν και τα μνημόνια, απαντούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (σχετικές επισημάνσεις έκαναν ο κ. Αν. Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο βουλευτής Ι. Σηφάκης). «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα που κληρονομήσαμε», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο υπουργός Παοδείας Ν. Φίλης. Σε δεύτερο χρόνο, οι κυβερνητικοί στις τοποθετήσεις τους επιχειρώντας να απαντήσουν στις μαζικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης, άλλοτε μιλούσαν για «πολιτικά χυδαία κριτική», άλλοτε έκαναν λόγο για «μιντιακή και διαπλεκόμενη παραπολιτική στάση» των επικριτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπολιτευτική ρητορική φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια της προβοκάτσιας», μίλησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

«Εχετε χάσει το «ηθικό πλεονέκτημα, βάζοντας νέους φόρους και μειώνοντας μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Γ. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται σε βάρος των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Η κυβέρνηση είναι με την αστική τάξη, με τα μονοπώλια και δεμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού» πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή