Τρομοκρατία, ταυτότητες και βίζα για ΗΠΑ

Τρομοκρατία, ταυτότητες και βίζα για ΗΠΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά της αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής, αλλά και των αντιδράσεων στο Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί, η κυβέρνηση Ομπάμα επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ξένων πολιτών που εισέρχονται στις ΗΠΑ, και υπ’ αυτό το πρίσμα επεξεργάζεται την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων (βίζας) για τους Ελληνες.

Αυτό που προβληματίζει την Ουάσιγκτον δεν είναι μόνον η ραγδαία αύξηση της εισόδου στην ελληνική επικράτεια πολιτών από άλλες χώρες, σημαντικό τμήμα των οποίων δεν ταυτοποιείται, αλλά και ο μεγάλος αριθμός πλαστών διαβατηρίων. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συνεργαστεί με τη Γερουσία και τη Βουλή ώστε να διασφαλίσει ότι οι χώρες που είναι μέρος του προγράμματος Visa Waiver θα εκδίδουν «ενισχυμένα» από άποψης ασφάλειας διαβατήρια και άλλα πιστοποιητικά.

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και καιρό, αλλά τα κύματα προσφύγων και μεταναστών άλλαξαν τα δεδομένα επί τα χείρω. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας, σε συνδυασμό με την ενίοτε περιορισμένη πολιτική βούληση, αλλά και, κυρίως, τις υπαρκτές πρακτικές αδυναμίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αναγκάζουν εταίρους και συμμάχους να καταφεύγουν σε έμμεσες προειδοποιήσεις και συχνά σε ευθείες απειλές, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η ανησυχία των Αμερικανών έχει ενταθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την αύξηση του «επιπέδου ασφαλείας» σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και μετά τα κενά που παρατηρούνται στους ελέγχους εντός της Ε.Ε. Το θέμα απασχολεί επίσης το G6, την άτυπη ομάδα που συγκροτούν από το 2003 οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, στους οποίους το 2006 προστέθηκε και ο συνάδελφός τους της Πολωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο, ζητούν τροποποίηση των ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων, ώστε αυτές να είναι τελευταίας τεχνολογίας και να διαθέτουν μικροτσίπ με στοιχεία για τον κάτοχο, εναρμονιζόμενες με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Παρά την επισήμανση του προβλήματος από πέρυσι, και τις επισκέψεις αρμόδιων κλιμακίων στην Αθήνα για επί τόπου έλεγχο, δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, και προς αυτή την κατεύθυνση παρότρυνε την Αθήνα να κινηθεί ο υπουργός Εξωτερικών των  ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή  του στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

«Θαυμάζω και σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το θέμα. Είναι η καλύτερη επίδειξη τήρησης των αξιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί και να επαινείται γι’ αυτό το πράγμα, και άλλες χώρες επίσης, καθώς περνάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το μέλλον τους», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα «για τη συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας» και εξήρε τον ρόλο της, καθώς «παρά την οικονομική κρίση, η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία». Μάλιστα, για να καταδείξει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μέλισσα», η οποία δραστηριοποιείται στα ζητήματα μετανάστευσης και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα από την πλατεία Βικτωρίας.

Και άλλες χώρες

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, όπως και άλλες από τις 38 συνολικά χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Visa Waiver –κυρίως η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο– βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών υπηρεσιών, που εξετάζουν την προοπτική λήψης και χρήσης βιομετρικών χαρακτηριστικών όσων θα εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, όπως και συλλογής πληροφοριών για προηγούμενα ταξίδια που οι επισκεπτόμενοι τις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει σε χώρες που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια για τρομοκράτες».

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων στις 5 Απριλίου 2010, και από τότε οι Ελληνες υπήκοοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Αρχικά επρόκειτο να ενταχθεί το 2008, μαζί με άλλες επτά χώρες –Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ν. Κορέα– που είχαν αρχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

Ο «αποκλεισμός» της είχε προκαλέσει την ενόχληση της κυβέρνησης Καραμανλή και πολλοί τον είχαν αποδώσει στη δυσφορία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Η εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τα μέλη του Κογκρέσου δεν παραγνωρίζουν την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία ασκεί πιέσεις που μπορεί να μην καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα επηρεάζουν. Είναι μια παράμετρος που η Αθήνα έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή