Συντριπτική νίκη της Κεντροδεξιάς στη Βενεζουέλα

Συντριπτική νίκη της Κεντροδεξιάς στη Βενεζουέλα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχασε την Κυριακή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την οικονομική κρίση. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Ενότητας εξασφαλίζει έτσι τουλάχιστον 99 έδρες από τις 167 της Εθνοσυνέλευσης, με τους Σοσιαλιστές να βρίσκονται στις 46, ενώ 22 έδρες δεν είχαν αποδοθεί μέχρι χθες το βράδυ. Είναι η πρώτη φορά που το κίνημα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβεζ χάνει την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση. Ο 53χρονος Μαδούρο, αν και ήταν προσωπική επιλογή του Τσάβεζ, δεν διαθέτει το χάρισμα του προκατόχου του. Ο Μαδούρο παραδέχθηκε την ήττα του σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί, καθησυχάζοντας όσους είχαν εκφράσει φόβους για κύμα βίας. Αν η αντιπολίτευση πετύχει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση –κάτι που θα κριθεί μετά το τέλος της καταμέτρησης– η Δημοκρατική Ενότητα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει δικαστές και να ζητήσει την παραίτηση υπουργών.

Στήριξη στον Μαδούρο προσέφερε χθες, σε επιστολή του, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο γράφοντας: «Είμαι βέβαιος ότι νέες νίκες για την μπολιβαριανή επανάσταση του Τσάβεζ θα ακολουθήσουν, υπό τη δική σας καθοδήγηση».

Αντιλαμβανόμενος ότι η νίκη της κεντροδεξιάς οφείλεται περισσότερο στην οργή των πολιτών κατά του Μαδούρο παρά στην αγάπη των ψηφοφόρων για την αντιπολίτευση, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ενότητας, Χεσούς Τορεάλμπα, είπε: «Ο διχασμός του λαού μας υπήρξε ιστορικό λάθος. Ο συνασπισμός μας δεν σχεδιάζει να κακομεταχειρισθεί κανέναν. Οσοι κυνηγήθηκαν, φυλακίσθηκαν, αποκλείσθηκαν από την πολιτική και εξορίσθηκαν άδικα θα ανακτήσουν τα δικαιώματά τους».

Σε οικονομικό πόλεμο από την ολιγαρχία και τις ΗΠΑ απέδωσε την ήττα του ο πρόεδρος Μαδούρο σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Η αντεπανάσταση νίκησε στη Βενεζουέλα και όχι η αντιπολίτευση. Ο οικονομικός πόλεμος εναντίον μας θριάμβευσε, για την ώρα», είπε ο πρόεδρος. Σε βίντεο, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, ψηφοφόροι εμφανίζονται να γιουχάρουν τον αδελφό του Τσάβεζ, Αντάν, καθώς και άλλους σοσιαλιστές πολιτικούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή