Αίρονται τα capital controls στο Χ.Α.

Αίρονται τα capital controls στο Χ.Α.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην άρση των περιορισμών (capital controls) στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπογράψει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία, μόλις δημοσιευθεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, αυτόματα θα αρθούν τα capital controls από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που ισχύουν από τις 29 Ιουνίου 2015. Μετά την άρση των περιορισμών και οι Ελληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας και το λεγόμενο «παλαιό χρήμα» από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους, ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο εάν κατέθεταν «νέο χρήμα».

Σxoλιάζοντας την άρση των capital controls από το Χ.Α. έπειτα από σχεδόν έξι μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε τα εξής: «H απομάκρυνση των περιορισμών για τους Ελληνες επενδυτές επιφέρει την τεχνική ομαλοποίηση των συνθηκών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Eίναι σημαντικότατο βήμα για τη διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος στην αγορά μας και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας και την αποφυγή του μαρασμού της χρηματιστηριακής κοινότητας».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καθηγητής Χαρ. Γκότσης εκτίμησε ότι εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για την ελληνική οικονομία.

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» για την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στις πέντε εισηγμένες τραπεζικές μετοχές, ο κ. Γκότσης δήλωσε ότι θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση της απαγόρευσης τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε ότι, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι στα σχέδια της νέας διοίκησης της Επιτροπής είναι η δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων. Πάντως, διευκρίνισε ότι το μέλλον των ανενεργών εισηγμένων, που ανέρχονται σήμερα σε 42, θα εξαρτηθεί από τη λύση των «κόκκινων» δανείων στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχοι

Ο κ. Γκότσης έθεσε τους εξής στόχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το επόμενο διάστημα:

α) Να παίξει ρόλο συμβουλευτικό, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και ο αντίστοιχος κανονισμός της Ε.Ε.

β) Να επαναφέρει ένα νέο ρεύμα εισαγωγής εταιρειών στο Χ.Α., προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν φθηνά αναπτυξιακά κεφάλαια.

γ) Να οργανωθεί μία ανταγωνιστική αγορά εταιρικών ομολόγων, ώστε τα κεφάλαια να μη διαφεύγουν στο εξωτερικό από αυτήν την αγορά.

δ) Να ενδυναμωθούν οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και να λειτουργήσουν εναλλακτικές μορφές επενδύσεων σε μία capital market union που στόχο θα έχει να ανακαλύψει λιμνάζοντα κεφάλαια, όπως στην Ευρώπη.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες χαρακτήρισε λάθος επιλογή τη μεγάλη συγκέντρωση του κλάδου, καθώς πέντε τράπεζες ελέγχουν το 96% της αγοράς, και τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι σταδιακά χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα παράλληλο-εναλλακτικό σύστημα τραπεζικής χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, με τη σύσταση αναπτυξιακών τραπεζών που θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Εκτίμησε επίσης πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, η ανάπτυξη εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπως του θεσμού των venture capitals, του crowd funding, καθώς και η διευκόλυνση της λειτουργίας private equity funds, αλλά ενδεχομένως και hedge funds, θα μπορούσαν να τονώσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Ακόμη στόχος είναι η ενδυνάμωση των συλλογικών επενδύσεων με αλλαγές στους νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Ειδικά για τις τελευταίες, τις ΑΕΕΑΠ, τόνισε ότι θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ευνοούνται από τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή