Διαμορφώνονται τα στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.

Διαμορφώνονται τα στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να φέρει ακόμη ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τυπικά, απορροφημένη στη συζήτηση για το πρόσωπο του νέου προέδρου και για την ενότητα του ίδιου του κόμματος.

Διότι μπορεί μεν οι τέσσερις υποψήφιοι να βάλλουν κατά βούλησιν κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, ωστόσο αυτή η κριτική μοιάζει να έχει πρώτο στόχο την κατηγοριοποίησή τους μεταξύ δύο «στρατοπέδων» εντός Ν.Δ: ενός πιο μετριοπαθούς που δεν θα απέκλειε τη συνεννόηση και ενός πιο «σκληρού» που προτάσσει την -εφ’ όλης της ύλης- δομική αντιπολίτευση με στόχο την κατάρρευση της κυβέρνησης. Συνακόλουθα, οι ζυμώσεις αφορούν και το πολιτικό στίγμα του κόμματος, μεταξύ της «καραμανλικής Κεντροδεξιάς», της φιλελεύθερης πτέρυγας και των υποστηρικτών ενός «καθαρόαιμου» δεξιού κόμματος, στον απόηχο και των επιδόσεων των Σαρκοζί και Λεπέν στη Γαλλία.

Το στίγμα της συζήτησης που διεξάγεται στο εσωτερικό το έδωσε ο κ. Μάκης Βορίδης, που έχει συνταχθεί με τον κ. Απ. Τζιτζικώστα. «Η θέση της Ν.Δ. είναι ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλου επιπέδου συναίνεση. Οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ. έχουν σθεναρή στάση και μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε (ρ/σ Alpha) ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως «μόνο ο Μεϊμαράκης επενδύει στη συναίνεση. Αυτό δοκιμάστηκε, χάσαμε 200 χιλ. ψηφοφόρους και φαντάζομαι θα το αξιολογήσουν οι (σ.σ.: “γαλάζιοι”) ψηφοφόροι».

Η συζήτηση και τα σενάρια περί των περιθωρίων συνεννόησης με την πλευρά του κ. Αλ. Τσίπρα είναι όντως ζωηρά στο εσωτερικό της Ν.Δ., ωστόσο, επί του παρόντος, αφορούν μόνον τους τόνους των δημοσίων τοποθετήσεων των πρωταγωνιστών. Κι αυτό, διότι ακόμη και ο κ. Μεϊμαράκης, που υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε την εικόνα ότι δεν συζητούμε καν», διακρίνει μεταξύ «εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συγκυβέρνησης», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε χθες, από τη Χίο, τρεις προϋποθέσεις, «πρώτον μια συγγνώμη για τα τεράστια ψέματα που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερον εμπιστοσύνη και τρίτον μια κεντρική πολιτική συμφωνία στα ζητήματα της βασικής πολιτικής στα οποία μας χωρίζει άβυσσος», ο κ. Απ. Τζιτζικώστας σχολίασε (ΣΚΑΪ) αιχμηρά για παλαιότερη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι «περιθώρια δεν υπάρχουν, εγώ δεν θα κάνω αντιπρόεδρό μου τον Τσίπρα», ενώ σταθερά εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης με την Αριστερά τοποθετείται ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι και οι πρώην πρωθυπουργοί του κόμματος διατυπώνουν αντίστοιχες θέσεις. Ο κ. Κ. Καραμανλής σημειώνει σε συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. ουδεμία στήριξη θα παράσχει σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό, ενώ αφήνει τη Ν.Δ. εκτός των σεναρίων διεύρυνσης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Εθνος» σημείωσε ως απάντηση στα σενάρια δικής του ενεργοποίησης πως «τη Ν.Δ. τη θέλω ενωμένη και πλήρως αξιόμαχη… πάντως η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Η αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει», επίσης είναι υπέρ της σκληρής γραμμής, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταστρέφει ό,τι χτίστηκε την περίοδο 2012-2014.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι υποψήφιοι και οι επιτελείς τους επιχειρούν να «διαβάσουν» το προεκλογικό σκηνικό στον απόηχο του φιάσκου του Νοεμβρίου και να αξιοποιήσουν τις όποιες αλλαγές υπέρ τους. Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε χθες για νίκη από την πρώτη Κυριακή, με τον «αέρα» και δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν σε «Ελ. Τύπο» και «Θέμα» και τον έφερναν πρώτο. Τις ίδιες αυτές δημοσκοπήσεις, πάντως, κατήγγειλαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αναξιοπιστίας των στοιχείων, «ιδιαίτερα όταν προέρχονται από εταιρείες που δεν είναι γνωστές», ο στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, Θόδ. Αμπατζόγλου, τις σχολίασε ως «αντιεπιστημονικές, κατά παράβαση του κώδικα των δημοσκοπήσεων και, προφανώς, υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες», ενώ σε οξείς τόνους ο κ. Αδ. Γεωργιάδης κατήγγειλε συμφέροντα που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα της Ν.Δ. και να διαλύσουν το κόμμα, ενώ ως προς τις μετρήσεις, τις χαρακτήρισε «δήθεν δημοσκοπήσεις από δύο εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΕΣΡ, που δεν ανήκουν στην ESOMAR».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή