Μ. Ροτ: Πρόοδος στο προσφυγικό

Μ. Ροτ: Πρόοδος στο προσφυγικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. τονίζει σε σχόλιά του στην «Κ» ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ, με αφορμή την επίσκεψή του χθες στην Αθήνα – την ένατη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του προ διετίας, όπως αναφέρει. «Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς εθνικό καθήκον, αλλά για μια ευρωπαϊκή υποχρέωση η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης», σημειώνει ο κ. Ροτ, υπογραμμίζοντας ότι «καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τους Ελληνες εταίρους μας. Διαθέσαμε 27 συσκευές Eurodac για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων, αποστείλαμε συνολικά 100 συνοριοφύλακες για την ενίσχυση του Frontex και 25 εμπειρογνώμονες για την Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO)».

Ο Γερμανός υφυπουργός χαιρετίζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα ενεργοποίησε πλέον τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας από την Ε.Ε. και συμφώνησε τόσο στην επιχείρηση του Frontex στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ όσο και στην ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης (RABITs)». Μιλάει για «σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» και χαρακτηρίζει τη Συνθήκη του Σένγκεν «θεμελιώδη πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο κ. Ροτ συμμετείχε χθες σε έναν ελληνογερμανικό διάλογο στο Impact Hub στου Ψυρρή, διοργανωμένο από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη δεξαμενή σκέψης «Progressives Zentrum», με την παρουσία και του Γερμανού πρέσβη. Εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας που είχαν νωρίτερα καταπιαστεί με τα ζητήματα της μετανάστευσης, του λαϊκισμού, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους. O 45χρονος Σοσιαλδημοκράτης άκουγε με προσοχή και προσπαθούσε με κάθε παρέμβασή του να τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να θυμηθεί τις θεμελιώδεις αξίες της. Μία ημέρα μετά το σοκ των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, με τη θεαματική άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τόνισε: «Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν πρέπει ποτέ να αντιγράφουν τους λαϊκιστές».

«Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία τα ξενοφοβικά, εθνικιστικά, αντιευρωπαϊκά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει στην «Κ». «Και στη Γερμανία υπάρχουν δυστυχώς ντροπιαστικά γεγονότα, στα οποία πρέπει να αντιδρούμε με όλη τη σκληρότητα του κράτους δικαίου μας. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών στο Μόναχο, το Βερολίνο και παντού στη Γερμανία μιλάει σαφέστατα μια άλλη γλώσσα: η γερμανική κοινωνία είναι στη μεγάλη της πλειονότητα ανοιχτή και ανεκτική. Οι λαϊκιστές και εμπρηστές δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταστραφεί από αυτό το δηλητήριο».

Για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ο κ. Ροτ σημείωσε στη συνάντηση στο Impact Hub ότι πολλοί στη Γερμανία δεν κατανοούν την ελληνική κοινωνία και τον ρόλο της οικογένειας, χωρίς την οποία «θα είχε γίνει επανάσταση την τελευταία πενταετία». Αναφέρθηκε –και έμοιασε να συμμερίζεται– τον σκεπτικισμό των συμπατριωτών του σχετικά με την πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή