Μεταμόσχευση πέους σε Αμερικανό στρατιώτη

Μεταμόσχευση πέους σε Αμερικανό στρατιώτη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Στην πρώτη μεταμόσχευση πέους θα υποβληθεί εντός των προσεχών μηνών Αμερικανός στρατιώτης που τραυματίσθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο Αφγανιστάν. Το όργανο προέρχεται από αποθανόντα δότη, ενώ οι χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης εκτιμούν ότι το μόσχευμα θα αποκτήσει ικανότητα ούρησης και αίσθηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον λήπτη να κάνει έρωτα.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι, μεταξύ 2001 και 2013, περισσότεροι από 1.360 στρατεύσιμοι υπέστησαν τραύματα στα γεννητικά όργανα, στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Σχεδόν όλοι ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών και τραυματίσθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Παρότι τα ακρωτηριασμένα μέλη στρατιωτών έχουν καταστεί σύμβολο των πολέμων αυτών, τα τραύματα στο πέος ή στους όρχεις αποτελούν κρυφή πληγή που συνοδεύεται από ντροπή και στιγματισμό.

Μόλις δύο ακόμη μεταμοσχεύσεις πέους έχουν καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά. Η πρώτη, αποτυχημένη, πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2006, ενώ η δεύτερη –επιτυχημένη– έγινε στη Νότια Αφρική πέρυσι.

Οι κίνδυνοι της επέμβασης αυτής, όπως και άλλων μεταμοσχεύσεων, περιλαμβάνουν την ακατάσχετη αιμορραγία, τις λοιμώξεις και το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής κατά της απόρριψης του μοσχεύματος. Η επέμβαση θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες, ενώ η χειρουργική ομάδα θα συνδέσει από δύο έως και έξι νεύρα, καθώς και έξι με επτά φλέβες και αρτηρίες. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, η ούρηση θα γίνεται μέσω καθετήρα, ενώ η γενετήσια λειτουργία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο μέχρι να αποκατασταθεί, ίσως μερικούς μήνες, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Λι.

Μετά τη μεταμόσχευση, ο λήπτης θα πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά της απόρριψης του μέλους για την υπόλοιπη ζωή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή