Tα capital controls «βούλιαξαν» τις εξαγωγές τον Οκτώβριο

Tα capital controls «βούλιαξαν» τις εξαγωγές τον Οκτώβριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατή είναι πλέον η αρνητική επίδραση των capital controls στις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, επίδραση, μάλιστα, που αποκτά σημαντική διάρκεια. Η αξία των εξαγωγών σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων εμφανίζεται μειωμένη τον Οκτώβριο του 2015, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους εξαγωγείς. Η πολιτική αστάθεια, η φημολογία περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούνται στις μεταφορές από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, κάθε άλλο παρά ευνοούν την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, και φυσικά την εξωστρέφεια αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2015 ανήλθε σε 2,22 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 12,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει δυστυχώς και πάλι μείωση των εξαγωγών κατά 2,3% ή κατά 37,8 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν υποχώρηση των εξαγωγών σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων πλην των μηχανημάτων και των λαδιών, το οποίο οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, κάθε άλλο όμως παρά αμελητέα είναι και η μείωση στα τρόφιμα, στα ποτά και προϊόντα καπνού, καθώς και στα βιομηχανικά προϊόντα. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών και για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 5,2%, στα 21,5 δισ. από 22,6 δισ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 9,7% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αρνητική επίδραση του Οκτωβρίου είναι εμφανής. Κι αυτό διότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζονταν μειωμένες κατά 4,4%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, εμφάνιζαν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το δεκάμηνο, και συγκεκριμένα 11,1%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των εξαγωγών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη υποστήριξε: «Τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ για μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα εξαιρετικά ρευστό διεθνές περιβάλλον, η χώρα θα πρέπει να αναδειχθεί παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να οικοδομηθεί άμεσα και αποφασιστικά κλίμα εμπιστοσύνης, εντός και εκτός των συνόρων, με δεδηλωμένη συναίνεση υπέρ της δημιουργίας σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με επίκεντρο την εξωστρέφεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή