Δεκτό το αίτημα Αμερικανών για έκδοση Σύρου

Δεκτό το αίτημα Αμερικανών για έκδοση Σύρου

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακρόαση της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου δεν κράτησε πάνω από δέκα δευτερόλεπτα. Ορθιος σε μια άδεια αίθουσα, με κόκκινα μάτια, ο υπήκοος Συρίας και κατηγορούμενος για πλαστογραφία, Η.Κ., έμαθε χθες ότι εγκρίνεται το αίτημα των αμερικανικών δικαστικών αρχών για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Λίγους μήνες πριν φέρεται να είχε προμηθεύσει με παραποιημένα διαβατήρια Αμερικανό μυστικό πράκτορα που είχε παρουσιαστεί ως υποψήφιος αγοραστής εγγράφων για μέλη του ISIS.

«Μεσολάβησα για να φτιαχτούν τα διαβατήρια, αλλά δεν είμαι τρομοκράτης, ούτε έχω σχέσεις με τρομοκράτες», είχε πει πρόσφατα ο Η.Κ. στην «Κ» μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το ελληνικό σκέλος της δικογραφίας, η συναλλαγή του Η.Κ. με τον Αμερικανό πράκτορα φαίνεται πως έγινε στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο η «Κ» παρουσιάζει αμερικανικά δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι ο 46χρονος Σύρος είχε μπει στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τουλάχιστον επτά μήνες νωρίτερα.

«Στις 21 Οκτωβρίου 2014 πληροφοριοδότης μας ενημέρωσε για κύκλωμα διακίνησης κλεμμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαβατηρίων στην Αθήνα», ανέφερε σε ένορκη κατάθεσή του μυστικός πράκτορας του τμήματος Ερευνών Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (HSI), που υπηρετεί στο γραφείο του Λος Αντζελες. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, έπειτα από παρότρυνση του HSI, ο πληροφοριοδότης ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Η.Κ. και παρέλαβε με αντίτιμο 5.000 δολαρίων ένα παραποιημένο αμερικανικό διαβατήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το διαβατήριο είχε κλαπεί από το αυτοκίνητο Αμερικανού πολίτη στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολούθησαν σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του αμερικανού πράκτορα τηλεφωνικές επικοινωνίες δύο πληροφοριοδοτών με τον Η.Κ. κατά τις οποίες του ζήτησαν και άλλα διαβατήρια λέγοντας αυτή τη φορά ότι προορίζονται για -υποτιθέμενα- μέλη του Daesh (γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος) ή της Jabhat Al Nusra, ισλαμικής οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ο Η.Κ. λέει στην «Κ» ότι ένας εκ των πληροφοριοδοτών που επικοινώνησε αρχικά μαζί του ήταν παλιός του γνώριμος, αντικαθεστωτικός στη Συρία και μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που είχε καταχραστεί χρήματα στην πατρίδα του και πλέον ζούσε στη Σουηδία. Οπως ισχυρίζεται ο Η.Κ., δεν πήρε στα σοβαρά τα λόγια του πληροφοριοδότη, ότι τα διαβατήρια θα προορίζονταν για τζιχαντιστές του ISIS.  

Επειτα από κενό πέντε μηνών ο Η.Κ. συναντιέται δύο φορές με Αμερικανό μυστικό πράκτορα στην Αθήνα που παρίστανε τον αγοραστή πλαστών εγγράφων για μέλη του ISIS και τον προμηθεύει με τέσσερα παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια για το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ. Οι δύο άντρες επρόκειτο να συναντηθούν για νέα συναλλαγή λίγο καιρό αργότερα. Ωστόσο, σε παράλληλη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής τον Ιούλιο ο Η.Κ. συλλαμβάνεται στα Εξάρχεια για άλλη υπόθεση πλαστογραφίας και προφυλακίζεται στον Κορυδαλλό.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε μόνο ρόλο μεσάζοντα. Ισχυρίζεται ότι την πλαστογράφηση των εγγράφων είχε αναλάβει Πακιστανός, 35 ετών, τον οποίο αποκαλεί «μάστορα».

«Ζει οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Οταν ήρθε αρχικά έφτιαχνε λογότυπα για πειρατικά CD και μετά πέρασε στα διαβατήρια. Ηταν ο καλύτερος που ήξερα. Και με έναν φτηνό εκτυπωτή μπορούσε να κάνει επαγγελματική δουλειά», λέει ο Η.Κ. στην «Κ». «Ηταν ο μόνος που μπορούσε να αλλάξει φωτογραφία σε βίζα ήδη παραποιημένου διαβατηρίου για να χρησιμοποιηθεί ξανά από κάποιον άλλο μετανάστη. Είχε αναπτύξει και δικές του τεχνικές. Χρησιμοποιούσε καθαριστικό φούρνου για να μην αφήνει ίχνη».

Τα αμερικανικά διαβατήρια αποκτήθηκαν τουλάχιστον από δύο διαφορετικούς προμηθευτές στην Αθήνα. Στην αλυσίδα της διακίνησης των πλαστών εγγράφων στο πρώτο σκαλοπάτι βρίσκονται οι «πορτοφολάδες» που κλέβουν τα διαβατήρια ή τις ταυτότητες και τα πωλούν έπειτα προς χαμηλό αντίτιμο σε κάποιον μεσάζοντα. Εκείνος συγκεντρώνει όσο μεγαλύτερο αριθμό διαβατηρίων μπορεί και έπειτα τα πουλάει σε πλαστογράφους ή άλλους μεσολαβητές. Συνήθως ένα πακέτο οκτώ ή δέκα κλεμμένων διαβατηρίων κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ.

Ο Η.Κ. ζει στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 1989, έλαβε πολιτικό άσυλο τον περασμένο Φεβρουάριο και μία από τις τελευταίες του δουλειές ήταν αυτή του διερμηνέα σε ΜΚΟ. Σε μία από τις τελευταίες εργασίες του εκεί παρείχε διερμηνεία στη ψυχολογική υποστήριξη πρόσφυγα που είχε χάσει τα μέλη της οικογένειάς του σε πυρκαγιά στη Σάμο. Συνάδελφός του στη ΜΚΟ λέει στην «Κ» ότι έχασε τα ίχνη του Η.Κ. τον Σεπτέμβριο του 2014. Φοβόταν τότε όπως και άλλοι γνωστοί του ότι ο Σύρος είχε κυλήσει ξανά στα ναρκωτικά, καθώς επί 16 χρόνια μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ήταν χρήστης. «Από το 2006 είμαι καθαρός. Δεν ήθελα να μπλέξω όσους με γνώριζαν σε δικές μου υποθέσεις γι’ αυτό έκοψα το τελευταίο διάστημα κάθε επαφή», λέει ο Η.Κ.

Οπως υποστηρίζει, προμήθευε πρόσφυγες με παραποιημένα υπηρεσιακά σημειώματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη και «να μην εξαπατώνται» από ακριβούς ή αδέξιους πλαστογράφους.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το δικαστήριο της Κολούμπια στις ΗΠΑ αποδίδει στον 46χρονο Σύρο συνωμοσία για εξαπάτηση του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών, πλαστογραφία και απομίμηση διαβατηρίου. 

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η υπόθεση περνάει πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. «Θα καταθέσουμε υπόμνημα στον υπουργό προκειμένου να μην υπογράψει την έκδοση του εντολέα μου, εξετάζοντας τα ζητήματα αποκλειστικής δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών και της παράνομης ανακριτικής παγίδευσης, καθώς και της ανυπαρξίας παράλληλου διπλού αξιοποίνου στις δύο χώρες για τα περισσότερα των αποδιδόμενων αδικημάτων», λέει ο συνήγορος του Η.Κ., δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές.

Προσθέτει ότι η έκδοση του Σύρου μπορεί να αποτραπεί τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική του δίωξη στην Ελλάδα για την άλλη υπόθεση πλαστογραφίας που εκκρεμεί. «Παράλληλα θα ασκηθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της απόφασης έκδοσης», λέει ο κ. Κεσσές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή