Νέα τραγωδία με 12 νεκρούς στο Φαρμακονήσι

Νέα τραγωδία με 12 νεκρούς στο Φαρμακονήσι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περιοριστεί σημαντικά οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά παρά τις επαφές και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. για να ελέγξει το προσφυγικό ρεύμα. Στο μεταξύ, 12 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους χθες από τη βύθιση ξύλινου σκάφους με μετανάστες βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Το σκάφος βυθίστηκε όταν άρχισαν να μπαίνουν νερά. Περισυνελέγησαν 23 άτομα, τα οποία ανέφεραν ότι περίπου 13 ακόμα από τους επιβαίνοντες αγνοούνταν. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθ. Αθανασόπουλος εξέφρασαν τη βαθιά οδύνη τους για το τραγικό περιστατικό. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές, συνεπικουρούμενες και από τον Frontex, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση στη θάλασσα», ενώ «αναζητείται διεθνής παρέμβαση για τον έλεγχο και την πρόληψη στα σημεία επιβίβασης, ώστε να αποτρέπεται η πλεύση πλωτών φερέτρων στο Αιγαίο».

Η πλειονότητα των Σύρων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι φοιτητές και κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει με βάρκες το Αιγαίο από τις τουρκικές ακτές έως τα ελληνικά νησιά μέσα στο 2015. Από πλευράς εκπαίδευσης, οι Σύροι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά «αποτελούν την αφρόκρεμα της χώρας τους», αναφέρει η έκθεση που βασίζεται σε συνεντεύξεις που έκαναν ομάδες της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. Συνολικά απάντησαν 1.245 Σύροι στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 86% των ερωτώμενων ανέφερε ότι είχε δευτεροβάθμια ή και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το 78% ήταν κάτω των 35 ετών. Εμποροι δήλωσαν το 9% των ερωτηθέντων, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί το 7%, μηχανικοί και αρχιτέκτονες το 5% και γιατροί ή φαρμακοποιοί το 4%.

Σε ποσοστό 63% είπαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015 και σε ποσοστό 85% ότι έφθασαν στα ελληνικά νησιά με την πρώτη τους απόπειρα. Η πλειονότητα είχε περάσει λιγότερο από τρεις μήνες σε άλλη χώρα πριν διασχίσει τη Μεσόγειο, και 91% αυτών που έμειναν για περισσότερο από έναν μήνα δήλωσαν ότι φιλοξενούνταν σε ιδιωτική κατοικία. Μόνο το 3% δήλωσε ότι έμενε σε καταυλισμούς. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, ενώ ως δεύτερη χώρα προτίμησης καταγράφηκε η Σουηδία. Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύει να φέρει και τα άλλα μέλη της οικογένειας, μόλις του χορηγηθεί άσυλο, ενώ ένας στους πέντε αναζητεί κάποιο μέλος της οικογένειάς του που έχει χαθεί στη Συρία.

Χρηματοδότηση 940.000 ευρώ

Κονδύλια ύψους 940.000 ευρώ κατανέμονται από το υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στους δήμους Λέσβου, Χίου Σάμου και Παιονίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις ροές των μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, οι αντίστοιχοι δήμοι έχουν ξοδέψει σημαντικά κονδύλια από τον δικό τους προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή