Αλαλούμ με τις αλλαγές στη φορολογία

Αλαλούμ με τις αλλαγές στη φορολογία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη το περασμένο Σάββατο στο Οικονομικό Επιμελητήριο ότι θα γίνουν μικρές αλλαγές στα εισοδήματα του 2015 ήταν αρκετή για να δημιουργήσει αναστάτωση στους φορολογουμένους, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι προφανές ότι από τη δήλωση αυτή συνάγεται το αυτονόητο συμπέρασμα ότι θα τροποποιηθεί η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Μάλιστα, κύκλοι της Καραγεώργη Σερβίας επιβεβαίωναν τη Δευτέρα ότι θα γίνουν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με στόχο, όπως σημείωναν, να αρθούν οι στρεβλώσεις.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον κ. Αλεξιάδη να προβεί σε νέες δηλώσεις, καθώς και στην έκδοση ανακοίνωσης στην οποία κάνει λόγο για «ψέματα και συνειδητή παραπληροφόρηση» σχετικά με την επιβολή φόρων στα εισοδήματα του 2015. Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015 θα είναι 23 μικρές διορθωτικές αλλαγές περισσότερο οργανωτικού τύπου. Δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο». Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τις διαθέσεις του, καθώς και τι εννοεί όταν αναφέρει ότι θα γίνουν 2-3 διορθωτικές αλλαγές οργανωτικού τύπου. Πάντως και όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, αλλά και από το 3ο μνημόνιο, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα εισοδήματα του 2015 είναι οι εξής:

1. Αγρότες. Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (σελ. 124-125), από την αύξηση του φόρου των αγροτών θα εισπραχθούν 32 εκατ. ευρώ. Αν και στο μνημόνιο γίνεται αναφορά για σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, ωστόσο ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα το 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις το τρέχον έτος.

2. Εισοδήματα από ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το μνημόνιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ), στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας με στόχο αυτή να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα πρέπει να είναι αναδρομική, καθώς αφορά στα εισοδήματα του 2015.

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς, το αφορολόγητο όριο θα είναι περιορισμένο. Στη φορολογία των εισοδημάτων του 2015, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, θα γίνουν 2-3 μικρές διορθωτικές αλλαγές περισσότερο οργανωτικού τύπου, χωρίς αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή