ΔΕΣΦΑ: Τελική συμφωνία στις αρχές 2016

ΔΕΣΦΑ: Τελική συμφωνία στις αρχές 2016

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar με προοπτική, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας, οριστικοποίησης της τελικής συμφωνίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία του due diligence για τις εταιρείες Fluxys (βελγική), Enagas (ισπανική) και Snam (ιταλική), που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού 16% από το μερίδιο του 66% του ΔΕΣΦΑ, που θα μεταβιβαστεί στη Socar. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, οι τρεις εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Ο κ. Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε ότι οι Αζέροι δεν έχουν θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, που αναφέρουν στην προσφορά τους για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η μεταβίβαση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρεία αποτελεί το «κλειδί» για το ξεμπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από τον έλεγχο του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας, όπως είναι η Socar. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι μέτοχοι στον αγωγό Tap. H ιταλική Snam, που διαχειρίζεται το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου, εισήλθε μόλις την 1η Δεκεμβρίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Tap, εξαγοράζοντας το 20% του μεριδίου της Statoil. Η βελγική Fluxys είναι ο ιδιοκτήτης και λειτουργός του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου και συμμετέχει στον Tap με ποσοστό 19%. Η Enagas διαχειρίζεται το ισπανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς επίσης και 4 τερματικά LNG στη χώρα και συμμετέχει στον Tap με ποσοστό 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή