Τα παράνομα καταλύματα «κόβουν» κρατήσεις από ξενοδοχεία της Αττικής

Τα παράνομα καταλύματα «κόβουν» κρατήσεις από ξενοδοχεία της Αττικής

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τουλάχιστον, 8.000 ακίνητα ενοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός. Μάλιστα, στο γεγονός αυτό αποδίδει την πτώση της κίνησης στα ξενοδοχεία της Αττικής για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επικαλούμενος στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος σε όλη την Ελλάδα από τις παράνομες μισθώσεις ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον 8.000 ακίνητα ενοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες στην Αθήνα με την πρόφαση της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού, εκτοξεύοντας στα ύψη τις απώλειες εσόδων για το κράτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο κ. Βασιλικός απέδωσε την πτώση της κίνησης στα ξενοδοχεία της Αττικής για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στη διόγκωση του φαινομένου της παραξενοδοχίας. Την ίδια στιγμή, τόνισε, που ακίνητα ενοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να αποδίδουν κανέναν φόρο στο κράτος, οι πάσης φύσεως επιβαρύνσεις για τα ξενοδοχεία έφθασαν, πλέον, σε αριθμό τις 24. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά σε παραδείγματα τουριστικών μισθώσεων που δεν εμπίπτουν στην οικονομία διαμοιρασμού, όπως για 126 διαμερίσματα που ενοικιάζονται από έναν διαχειριστή και για 32 διαμερίσματα όλα σε μία πολυκατοικία που ενοικιάζονται σε τουρίστες. Επικαλούμενος στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος σε όλη την Ελλάδα από τις παράνομες μισθώσεις ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ενωσης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την επιβολή φόρου στην πηγή των κρατήσεων για τα ακίνητα και για την καθιέρωση κανόνων τη λειτουργίας τους, με στόχο μεταξύ άλλων την ασφάλεια των τουριστών.

Τα στοιχεία της Gbr Consulting δείχνουν για τον Σεπτέμβριο πτώση κατά 3,8% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής, για τον Οκτώβριο πτώση κατά 6,1% και για τον Νοέμβριο πτώση κατά 4,6%, ενώ οι τιμές διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου η διακύμανση της μέσης πληρότητας στην Αθήνα δεν ξεπέρασε σε ποσοστό το 3,7%, όταν οι διεθνείς αφίξεις για την ίδια περίοδο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 23%. Ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της ζήτησης που καταγράφεται για νέες μονάδες στην πόλη υπενθυμίζοντας, ωστόσο, για την περίοδο 2008-2013 ότι, λόγω της κρίσης που βίωσε ο τουρισμός της πρωτεύουσας, έκλεισαν 83 ξενοδοχεία. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να αλλάξουν ιδιοκτησία ξενοδοχεία που έχουν «κόκκινα» δάνεια. Πάντως, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα έχουν την επιχειρηματική ωριμότητα να δώσουν τις ευκαιρίες που πρέπει στους ξενοδόχους, οι οποίοι επιδιώκουν να λειτουργήσουν σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά άλλες προτεραιότητες για τον προορισμό ο κ. Βασιλικός προσδιόρισε την ανάγκη επιμήκυνσης της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με πιο ανταγωνιστικά τέλη και την ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου στην κατεύθυνση παροχής κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων της Αθήνας και όχι για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης, συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής και τη δημιουργία του μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου της Αθήνας. Θετικά σχολίασε τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη να δοθεί παράταση υπό προϋποθέσεις έως τα μέσα του 2017 στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους Επενδυτικούς Νόμους του 2004 και 2011, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Σε παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού Κωνσταντίνος Ζήσης ζήτησε από την κυβέρνηση την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επηρεασθεί αρνητικά ο προορισμός. Εξάλλου, σημείωσε μία σειρά θεμάτων όπως, για παράδειγμα, τα γκράφιτι, που επηρεάζουν δυσμενώς την εικόνα της πόλης και αποτελούν καθημερινά αιτία για αρνητικά σχόλια από τους ξένους τουρίστες σε σχέση με τον προορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή