Μέγαλο βήμα για ΑΟΖ στην τριμερή

Μέγαλο βήμα για ΑΟΖ στην τριμερή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα από τη χθεσινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η χθεσινή, τρίτη συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών δείχνει ότι είναι δυνατή η άμεση προώθηση των αποφάσεων που ελήφθησαν σε τρία επίπεδα: Πρώτον, θεωρούν ότι η στάση του κ. Αλ Σίσι στο ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις τρεις χώρες ήταν πολύ πιο προωθημένη απ’ ό,τι αναμενόταν, γι’ αυτό και φιλοδοξούν πως το έργο των τεχνικών επιτροπών θα επιταχυνθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Διακήρυξη περιλαμβάνεται αποστροφή που αναγνωρίζει τον «καθολικό χαρακτήρα» της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τονίζεται ότι τα τρία μέρη συμφωνούν «στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας». Σημειώνεται, πάντως, ότι ο διπλωματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η Τουρκία, η οποία δύσκολα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα μιας πιθανής συμφωνίας, εφόσον, βεβαίως, αυτή προκύψει.

Δεύτερον, στη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόσο στις δηλώσεις όσο και κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατέστησε σαφές πως η χώρα του επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, αλλά και των υπολοίπων απειλών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, κατ’ επέκταση και στην αποτροπή του προσφυγικού που αποτελεί «καυτό ζήτημα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επί τούτω, μάλιστα, στην κοινή διακήρυξη των τριών χωρών τονίζεται ότι η Αίγυπτος πρέπει να στηριχθεί από την Ε.Ε. «πολιτικά και οικονομικά» για να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τρίτον, στο σκέλος της συνεργασίας μεταξύ λιμένων της Αιγύπτου και της Βόρειας Ελλάδας ως διαμετακομιστικών σταθμών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αφενός η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ και αφετέρου η «νέα» διώρυγα του Σουέζ συνιστούν για την Αίγυπτο ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Στην κοινή Διακήρυξη, που υπέγραψαν οι κ. Αλ. Τσίπρας, Αλ Σίσι και Ν. Αναστασιάδης, τονίζεται η ανάγκη να συνεχιστεί ο πόλεμος ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σημειώνεται ότι και οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν για να ελέγξουν αποτελεσματικά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Τάσσονται, επίσης, υπέρ των διαδικασιών της Διάσκεψης της Βιέννης για το μέλλον της Συρίας, ενώ εκφράζεται «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη, που επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες».

Στις επαφές των τελευταίων ημερών, ο κ. Αλ Σίσι εξέφρασε επανειλημμένως την ανησυχία του για τη Λιβύη και την εξάπλωση των τζιχαντιστών στη χώρα. Είναι προφανές ότι στο Κάιρο δεν θέλουν να βρεθούν διεξάγοντας διμέτωπο αγώνα και προς δυσμάς, καθώς ήδη κάνουν εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Χερσόνησο του Σινά. Αναφορά υπάρχει στην ανάγκη για εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο, αλλά και στην προώθηση λύσης στο Κυπριακό με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι τρεις πλευρές αποφάσισαν, τέλος, τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαλόγου, μιας κοινής επιτροπής συνεργασίας, η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη αλλά και την πρακτική αποτύπωση όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις ηγεσίες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή