Μυστική έρευνα των ΗΠΑ στην Αθήνα

Μυστική έρευνα των ΗΠΑ στην Αθήνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύμηνη έρευνα Αμερικανών μυστικών πρακτόρων στην Αθήνα προηγήθηκε της σύλληψης αλλοδαπού εμπόρου όπλων την Τρίτη, σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για άνδρα 49 ετών, κάτοχο αμερικανικής και ιορδανικής υπηκοότητας, ιδιοκτήτη εταιρείας γενικού εμπορίου με έδρα το Αμάν της Ιορδανίας. Η σύλληψή του έγινε από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης των ΗΠΑ, ενώ στην έρευνα για τη δράση του συμμετείχε ενεργά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι ο 49χρονος ενδιαφερόταν να αγοράσει 200 επιθετικά τυφέκια Μ-4 προκειμένου να τα εξάγει στο Ιράκ. Ωστόσο τη διαπραγμάτευση έκανε δίχως να το γνωρίζει με αξιωματούχο της υπηρεσίας Homeland Security Investigations (HSI) που παρίστανε τον λαθρέμπορο όπλων. Η πρώτη επαφή των δύο ανδρών έγινε το καλοκαίρι του 2014 και το διάστημα που ακολούθησε, ο 49χρονος φέρεται να αποκάλυψε στον Αμερικανό πράκτορα ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα στη Βηρυτό, καθώς και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Υπάρχουν υπόνοιες ή και ενδείξεις ότι ο συλληφθείς ήταν τροφοδότης της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου που μάχεται κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

Ο 49χρονος το τελευταίο διάστημα έμενε μόνιμα στο Κάιρο και συμφώνησε να συναντήσει για πρώτη φορά τον Αμερικανό πράκτορα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2014. Η συνάντηση των δύο έγινε σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας και αφορούσε την αγορά των 200 τυφεκίων καθώς και αντίστοιχου αριθμού διοπτρών και θερμικών καμερών. Στη μυστική επιχείρηση είχαν πάρει μέρος αξιωματούχοι του ΗSI (Homeland Security Investigations) και του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Διεθνές ένταλμα

Η επόμενη συνάντηση των δύο αντρών έγινε στην Αθήνα, την άνοιξη του 2015, ενώ μόλις τη Δευτέρα ο 49χρονος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξει και να παραλάβει το πολεμικό υλικό. Επανέλαβε ότι οι χρηματοδότες της αγοράς είχαν έδρα στη Βηρυτό και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα και συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε βάρος του εξάλλου είχε στο μεταξύ εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για λαθρεμπόριο και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Κλιμάκιο της ίδιας υπηρεσίας πραγματοποίησε έρευνα και στο δωμάτιο ξενοδοχείου επί της οδού Μιχαλακοπούλου, όπου είχε καταλύσει. Κατασχέθηκαν ένα laptop, πολλά USB καθώς και σημειώσεις που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της επιχείρησης, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε στην «Κ» ότι «ο συλληφθείς θεωρείται ισχυρός έμπορος όπλων, καθώς φέρεται να τροφοδοτεί τη Χεζμπολάχ και να διακινεί πολεμικό υλικό σε Ιράν, Ιράκ, Ουκρανία, και στη Λιβύη». O συλληφθείς φέρεται ιδιοκτήτης εταιρείας γενικού εμπορίου με έδρα στο Αμάν της Ιορδανίας, η οποία εμφανίζεται να εμπορεύεται από συστήματα ασφαλείας και θωρακισμένα οχήματα έως κρέμες περιποίησης και υγιεινές τροφές. Χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών της Αθήνας για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή