Εταιρείες του Ιντερνετ κατά της τρομοκρατίας

Εταιρείες του Ιντερνετ κατά της τρομοκρατίας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Google και Twitter εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της διαδικτυακής προπαγάνδας από εξτρεμιστές, αν και οι επιχειρήσεις του Ιντερνετ προσπαθούν να το κάνουν όσο πιο σιωπηλά γίνεται, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι συνδράμουν τις Αρχές στην αστυνόμευση του Διαδικτύου. Την Παρασκευή το Facebook ανακοίνωσε ότι «κατέβασε» το προφίλ της Τασφίν Μαλίκ, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, πυροβόλησε και σκότωσε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια, μια ενέργεια την οποία το FBI ερευνά ως τρομοκρατική. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με στελέχη των κολοσσών του Ιντερνετ, ζητώντας ταχύτερη δράση στο ζήτημα της εξάπλωσης του λόγου μίσους και της online τρομοκρατίας.

Η απάντηση των επιχειρήσεων ήταν άμεση και απτή: απαγορεύουν συγκεκριμένο είδος περιεχομένου με βάση τους όρους λειτουργίας τους και απαιτούν δικαστικές αποφάσεις για να μπλοκάρουν ή να απομακρύνουν οτιδήποτε πέρα από αυτό. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει περιεχόμενο το οποίο χρίζει επιθεώρησης και πιθανής απομάκρυνσης. Πάντως, η αλήθεια είναι πολύ πιο σύνθετη. Σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους των εταιρειών, το Facebook, η Google και το Twitter φοβούνται ότι, αν δημοσιοποιήσουν τη συνεργασία τους με δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, θα αντιμετωπίσουν ανάλογα αιτήματα από πολλές χώρες του κόσμου. Σε μια άλλη εξέλιξη, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κράτη-μέλη συμφώνησαν στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει τη δήλωση από διαδικτυακές εταιρείες, όπως είναι η Google και η Amazon, κάθε σοβαρής προσπάθειας κλοπής στοιχείων σε κρατικές Αρχές ή θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή