Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν την Αρχαία Ολυμπία

Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν την Αρχαία Ολυμπία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Περισσότεροι από 1.000 τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» τους δρόμους της Αρχαίας Ολυμπίας και των 43 κοινοτήτων του δήμου, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος εναπόθεσης. Τα μόνα σημεία που δεν έχουν απορρίμματα είναι οι δρόμοι γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, μετά τη λήξη της συνεργασίας με ΧΥΤΑ δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, δεν επετεύχθη η παράταση της μεταφοράς των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αποκομιδή.

«Η κατάσταση είναι δραματική», περιγράφει στην «Κ» ο κάτοικος της Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Παναγόπουλος και προσθέτει: «Τα απορρίμματα υπάρχουν παντού, τόσο μέσα στην Αρχαία Ολυμπία όσο και στις κοινότητες του δήμου. Ευτυχώς που είναι χειμώνας, διότι αν ήταν καλοκαίρι, θα απειλούμασταν από ασθένειες». Οπως τονίζει, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας, βλέπουν στους δρόμους παντού απορρίμματα, με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο. Και δεν είναι η πρώτη φορά, πριν από περίπου τέσσερις μήνες είχαμε πάλι τα ίδια».

Παρόμοιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει η Αρχαία Ολυμπία στις αρχές Ιουλίου. Τότε είχε δοθεί η προσωρινή λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Ομως η συμφωνία έληξε και το πρόβλημα επέστρεψε. Ο δήμος προσπαθώντας να βρει λύση έστειλε επιστολή προς τους Συνδέσμους Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ. Ελλάδας, αλλά και άλλων περιοχών, όπου περιέγραφε την κατάσταση ζητώντας τη βοήθειά τους, και ενόψει της επικείμενης τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας: «Οι κάτοικοι, ο εμπορικός και ξενοδοχειακός κόσμος, αλλά και οι χιλιάδες των επισκεπτών, αντιμετωπίζουν καθημερινά μια εικόνα ντροπής που δεν αρμόζει σε αυτή την πόλη με την τόσο βαριά κληρονομιά, την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ολυμπία επίσημες αποστολές και δημοσιογράφοι για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Σκεφτείτε, βλέποντας αυτή την εικόνα, ποια εντύπωση και τι σκέψεις έχουν να κάνουν για την πόλη του Ολυμπισμού. Μέχρι τότε, και αφού η “ενδιάμεση λύση” της μηχανικής διαλογής από τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Μαρτίου 2016, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπολογίζεται ότι θα έχουν παραχθεί 2.000 τόνοι σκουπιδιών. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς την πόλη μας, παρακαλούμε για τη σύμφωνη γνώμη σας στην εναπόθεση 2.000 τόνων στο ΧΥΤΑ της περιοχής».

Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, για το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Ελλάδας, τέθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επετεύχθη συμφωνία για τη μεταφορά απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών νομών με συνέπεια το πρόβλημα να παραμένει. Πάντως, όσον αφορά στο ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα η μονάδα μηχανικής διαλογής και ανακύκλωσης. Οπως είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) και δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «έχει περάσει ένας μήνας από την ανάρτηση της δημοπράτησης και δεν είχαμε ενστάσεις. Υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι και πιστεύουμε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει η δημοπράτηση για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα». Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ότι ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά θα είναι έτοιμος στον προβλεπόμενο χρόνο, αφού ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα χωματουργικά, διαμορφώθηκαν τα πρανή και ξεκινά η τοποθέτηση των ειδικών μεμβρανών, που θα χρειαστεί ένα μήνα.

Σχετικά με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Κόροιβο, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ενημερώθηκε πως η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα αναλάβει τη συντήρηση του σταθμού και τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΚΔΑΥ της Πάτρας. Από την πλευρά του, ο φορέας θα αναλάβει τη φύλαξη του σταθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή