Κλασική κοτόπιτα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόστος: 9,50 € Προετοιµασία: 1 ώρα, Ψήσιµο: περίπου 45΄

Υλικά (για στρογγυλό ταψί Νο 32 – 34):

  • 2 χωριάτικα φύλλα για πίτα (το ένα ελαφρώς µεγαλύτερο από το άλλο) ή 1 πακέτο παραδοσιακά χοντρά φύλλα για πίτες (στα ψυγεία των σούπερ µάρκετ)
  • 100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέµιση:

  • 1 µέτριο κοτόπουλο, κατά προτίµηση βιολογικό (αν δεν βρούµε ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο, αγοράζουµε 2 µπούτια και 2 στήθη)
  • 6 µεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα κρεµµύδια (ξεφλουδισµένα, το 1 ολόκληρο, στο οποίο καρφώνουµε 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλου, και τα άλλα κοµµένα σε λεπτά φετάκια)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σιµιγδάλι ψιλό
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • λίγο τριµµένο µοσχοκάρυδο
  • 4 αυγά, προτιµάµε βιολογικά, ελαφρώς χτυπηµένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (ή πεκορίνο), τριµµένη

Διαδικασία:

Γέµιση: Πλένουµε καλά το κοτόπουλο και το βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Το καλύπτουµε καλά µε νερό και το βάζουµε να βράσει σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια, χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά και αρχίζουµε να ξαφρίζουµε. Οταν πια σταµατήσει να βγαίνει αφρός, ρίχνουµε στην κατσαρόλα 1 κουτ. γλυκού αλάτι και το ολόκληρο ξερό κρεµµύδι µε τα γαρίφαλα.

Βράζουµε σε µέτρια φωτιά, µε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, συµπληρώνοντας µε ζεστό νερό κάθε φορά που µένει ακάλυπτο κάποιο µέρος του κοτόπουλου. Οταν το κοτόπουλο είναι έτοιµο, το βγάζουµε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το αφήνουµε σε µια πιατέλα να κρυώσει, τόσο ώστε να µπορούµε να το πιάσουµε. Σουρώνουµε το ζωµό της κατσαρόλας και κρατάµε για τη συνταγή µας 400 ml (αφήνουµε τον υπόλοιπο σουρωµένο να κρυώσει, τον µοιράζουµε σε νάιλον σακουλάκια και τα φυλάµε στην κατάψυξη, για άλλες χρήσεις).

Ξεψαχνίζουµε το κοτόπουλο και κοµµατιάζουµε το ψαχνό. Το αφήνουµε κατά µέρος. Σε µια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα φετάκια των ξερών κρεµµυδιών, για 3 – 4 λεπτά, σε µέτρια φωτιά, µέχρι να µαλακώσουν. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουµε τα κρεµµύδια να κρυώσουν.

Σε µια άλλη, ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα µε τα 400 ml ζωµό από το βράσιµο του κοτόπουλου και, µόλις πάρουν µια βράση, ρίχνουµε το σιµιγδάλι πασπαλιστά, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αρχίζουµε αµέσως να ανακατεύουµε µε το σύρµα, µέχρι το µείγµα να δέσει και να µοιάζει µε σχετικά αραιή κρέµα. Ρίχνουµε αλάτι, πιπέρι και µοσχοκάρυδο και αποσύρουµε αµέσως από τη φωτιά. Αφήνουµε την κρέµα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή. Αλατοπιπερώνουµε το κοµµατιασµένο ψαχνό του κοτόπουλου και το αδειάζουµε στην κρέµα.

Προσθέτουµε τα κρεµµύδια, τα αυγά και ανακατεύουµε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουµε το µαϊντανό και το τριµµένο τυρί και ανακατεύουµε.

Πίτα: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουµε το ταψί µε το ελαιόλαδο και απλώνουµε το κάτω φύλλο στο ταψί, όπως περιγράφεται στις στη σελίδα 70. Στρώνουµε τη γέµιση και σκεπάζουµε µε το δεύτερο φύλλο. Αν χρησιµοποιήσουµε έτοιµο φύλλο, ακολουθούµε τις οδηγίες της συσκευασίας. Ψήνουµε την πίτα για περίπου 40 – 45 λεπτά.

Τι πίνουµε: Πλούσια, «σπιτική» γεύση, την οποία συνδυάζουµε µε µια παραδοσιακή Ζίτσα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή