Η Μέρκελ «Πρόσωπο της χρονιάς» για το TIME

Η Μέρκελ «Πρόσωπο της χρονιάς» για το TIME

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Πρόσωπο της χρονιάς 2015» ανέδειξε την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ το περιοδικό TIME, καθώς η Γερμανίδα πολιτικός «ζήτησε περισσότερα από τους πολίτες της χώρας της απ’ όσα θα τολμούσε κάθε άλλος πολιτικός, ενώ ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην τυραννία, καθώς και απέναντι στις εύκολες λύσεις, προσφέροντας παράλληλα παράδειγμα ήθους σε έναν κόσμο ο οποίος το στερείται», όπως έγραψε η διευθύντρια του ιστορικού αμερικανικού περιοδικού Νάνσι Γκιμπς.

Ο επίζηλος τίτλος του «Προσώπου της χρονιάς» απονέμεται από τους συντάκτες του περιοδικού TIME σε προσωπικότητες οι οποίες άσκησαν επιρροή στον κόσμο, για θετικούς ή και για αρνητικούς λόγους. Πέρυσι, ο τίτλος απονεμήθηκε σε όσους πολέμησαν την εξάπλωση του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική και το 2013 στον νεοεκλεγέντα τότε Πάπα Φραγκίσκο.

Η Αγκελα Μέρκελ ήρθε έτσι πρώτη στην εσωτερική ψηφοφορία του περιοδικού, με τον ηγέτη και ιδρυτή του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντατί, στη δεύτερη θέση και τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην τρίτη. Στην κατάταξη ακολουθούν: οι ακτιβιστές κατά της αστυνομικής βίας με θύματα Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τράβις Καλάνικ, δημιουργός της εφαρμογής ερασιτεχνικών ταξί Uber, και η διεμφυλική Κέιτλιν Τζένερ (πρώην αθλητής Μπρους Τζένερ). Η κ. Γκιμπς εξήρε τη Γερμανίδα καγκελάριο, την πρώτη γυναίκα που τιμάται με τον τίτλο ύστερα από 29 χρόνια, για τον αποφασιστικό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε στην προσφυγική κρίση.

«Σε μία στιγμή κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εμπλέκεται σε έντονη συζήτηση για την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, η καγκελάριος τόλμησε να ζητήσει από τον γερμανικό λαό να πραγματοποιήσει την υπέρβαση, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας να πράξουμε το ίδιο.

Αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως θύματα που χρήζουν βοήθειας και όχι ως εισβολείς, τους οποίους πρέπει να απωθήσουμε, η γυναίκα αυτή, τέκνο της Ανατολικής Γερμανίας, στοιχημάτισε στην ελευθερία», γράφει η Γκιμπς.

Σε άρθρο-ποταμό, έκτασης 9.000 και πλέον λέξεων, που συνοδεύει τη βράβευση της καγκελαρίου στο περιοδικό TIME, εκτενής αναφορά γίνεται στην Ελλάδα και στον χειρισμό της κρίσης στη χώρα μας.

Η περίπτωση της ελληνικής κρίσης χαρακτηρίζεται από την Γκιμπς η μοναδική αποτυχία της κ. Μέρκελ, που από επίδοξη σωτήρας της ζώνης του ευρώ κατέληξε αντικείμενο καρικατούρας, με διαδηλωτές να προσθέτουν χιτλερικά μουστάκια στις φωτογραφίες της.

«Προέρχομαι από μία χώρα –την Ανατολική Γερμανία– η οποία βίωσε οικονομική κατάρρευση», υπενθύμισε η κ. Μέρκελ το 2012. «Αν το ελληνικό χρέος δεν περιορισθεί σε βιώσιμα επίπεδα, η Ευρώπη θα πάψει να είναι μία εύπορη ήπειρος», κατέληξε.

Παρότι η κ. Μέρκελ δεν ήταν η μόνη ηγέτις που πρέσβευε πολιτική οικονομικής λιτότητας, η δική της μορφή είναι εκείνη που ταυτίσθηκε με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Υποχώρησαν οι αντίπαλοι

Παρά τις διαδηλώσεις και το πάθος των αντιπάλων της, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ήλπισαν να αντισταθούν στην καγκελάριο, υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στο τέλος. Το «ελληνικό έπος» ήταν εντέλει αυτό που εδραίωσε τη φήμη της Μέρκελ ως ηγέτιδας της νέας Ευρώπης, λέει η Γκιμπς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν, άλλωστε, αυτή η οποία έθεσε το ζήτημα της κρίσης του ευρώ με υπαρξιακούς όρους: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», είχε πει. Αυτό, όμως, σήμαινε άραγε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε άλλη υπόσταση πέρα από την οικονομική;

Ενα ακόμη περιστατικό ήλθε να πλήξει τη δημόσια εικόνα της Μέρκελ, οδηγώντας την –ίσως– να υιοθετήσει τη σημερινή της ευαίσθητη στάση απέναντι στους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας της τον Ιούλιο με 14χρονη Παλαιστίνια πρόσφυγα στη Γερμανία, η καγκελάριος έκανε το κορίτσι να κλαίει με λυγμούς, λέγοντάς της ότι δεν μπορεί να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε κάθε πρόσφυγα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή