Ρίχνει τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου

Ρίχνει τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους υιοθετεί η κυβερνητική ηγεσία προκειμένου να εκτονωθεί η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε αναφορικά με την ανάγκη συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και η οποία κλιμακώθηκε στον άξονα Αθήνας – Βερολίνου.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου φρόντισαν να διαμηνύσουν χθες ότι δεν υπάρχει πρόθεση στη δεδομένη χρονική στιγμή να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Αλλωστε, καθώς έχει εισέλθει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για τη λίστα προαπαιτουμένων, που συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ, η Αθήνα θα πρέπει να επιλέξει τις μάχες της, διότι δεν μπορεί να συντηρεί την ένταση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, έφθαναν στην Αθήνα σαφή μηνύματα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται όχι απλώς αναγκαία από τους εταίρους και δανειστές, αλλά και νομικά δεσμευτική, με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού στην οποία και παραπέμπουν, επισημαίνοντας με νόημα ότι η Αθήνα έχει συναινέσει σε αυτές.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα». Οι δηλώσεις Ζάιμπερτ καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι θέση που υιοθετεί κεντρικά η γερμανική κυβέρνηση και δεν πρόκειται απλά για αποκλίνουσα άποψη του κ. Σόιμπλε. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «αναγκαία» την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, διατύπωσε χθες (Πρώτο Πρόγραμμα) τη θέση ότι «το καλοκαίρι ψηφίσαμε καινούργια συμφωνία, η οποία δεν είναι συνέχεια των προηγούμενων. Είναι καινούργια συμφωνία με νέους όρους και στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Θα αποφασίσει τον Μάρτιο που λήγει η συμμετοχή του από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Η κυβερνητική ηγεσία, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί ότι το ΔΝΤ πιέζει για τα πιο σκληρά μέτρα και απολύτως νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού μεταρρυθμίσεις και πως θα ήταν πιο εύκολο να διαχειριστεί τη συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επιχείρημα της Αθήνας, για να στηρίξει τη θέση της ότι το Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει, είναι ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάσθηκαν μόλις 6 δισ. ευρώ από τα 25 που είχαν προβλεφθεί και, ως εκ τούτου, το ελληνικό πρόγραμμα είναι ήδη κατά 19 δισ. ευρώ μικρότερο και θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ΔΝΤ ως χρηματοδότης του. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μάλλον προσωρινά παραμερίζεται, για να το επαναφέρει η κυβέρνηση σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και αύριο, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στα θέματα της πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε distress funds, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και μικρότερες στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου. Μάλιστα, προεξοφλώντας έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε σχέση με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές θέσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε ένα νέο πολυνομοσχέδιο, θα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολη από εκείνη της τελικής ρύθμισης για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή