Στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης με φόντο τις αντιδράσεις της ΔΙΣ

Στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης με φόντο τις αντιδράσεις της ΔΙΣ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος είχε γνωστοποιήσει εκ νέου τις διαφωνίες της.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ποινική δικονομία, το σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές. Επιπλέον επιφέρει αλλαγές στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης του Τύπου. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα της νομικής, επίσημης αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προκύπτει από τις αρχές της ισότητας των πολιτών και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όπως αυτά προστατεύονται ήδη στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, πάντως, ανακοίνωσε ότι εμμένει στην απόφαση της 17ης Οκτωβρίου 2013, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι «σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων» συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού. «Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με το οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών», αναφέρει η ΔΙΣ.

Για το «βραχιολάκι» το νομοσχέδιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του για διάστημα 18 μηνών σε 200 κρατουμένους που δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι υπόδικοι ή κατάδικοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ που εδρεύουν στην Αττική. Σε ό,τι αφορά την αστική ευθύνη του Τύπου, καταργείται η ελάχιστη προβλεπόμενη υποχρεωτική χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εκ μέρους του ιδιοκτήτη του εντύπου έναντι αδικηθέντος που έχει θιγεί η τιμή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης έως και την απαλλαγή για αδικήματα που αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών ή την κατάληψη κοινωφελών εγκαταστάσεων «αν ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος». Εισάγει επίσης σειρά ρυθμίσεων για επιεικέστερη μεταχείριση των ανήλικων παραβατών του νόμου και προβλέπει την υπό προϋποθέσεις κατ’ οίκον εκτέλεση της ποινής για μητέρες ανήλικων τέκνων. Τέλος, προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή