«Δεν βγαίνουν τα νούμερα» στον Δ. Αθηναίων

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα» στον Δ. Αθηναίων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο τα λεωφορεία από την Ειδομένη πλησίαζαν στην Αθήνα χθες τόσο τα τηλέφωνα των υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών για το μεταναστευτικό έπαιρναν φωτιά. Αναζητούσαν εναγωνίως χώρο για να μεταφερθούν οι μετανάστες, οι οποίοι αναμενόταν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, από τα σύνορα, μέσα στη νύχτα. Δώδεκα πούλμαν, τα πρώτα που αναχώρησαν από την Ειδομένη χθες από τα συνολικά 44 (με 2.300 μετανάστες), έφθασαν νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα. Οι επιβαίνοντες μοιράστηκαν σε Τάε Κβον Ντο και στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, όμως «τα νούμερα δεν βγαίνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, πάνω από 1.000 μετανάστες έφθασαν χθες το πρωί στον Πειραιά από τη Λέσβο και τη Χίο, πολλοί από τους οποίους βρήκαν κατάλυμα στον Ελαιώνα. «Ελπίζουμε να βρουν να πάνε κάπου όσοι δεν θα χωρέσουν στους δύο χώρους φιλοξενίας», ανέφερε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των επιστροφών των μεταναστών, κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. «Kρούω τον κώδωνα του κινδύνου, και εκ μέρους των Αθηναίων πολιτών λέω ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη χώρα να κατευθύνονται άναρχα ή μάλλον σχεδιασμένα στην Αθήνα και να αφήνονται στην τύχη τους». Τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ανεχθεί ξανά σκηνές στην πλατεία Βικτωρίας.

Ωστόσο, μετά την αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί στην Ειδομένη για τον απεγκλωβισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, την οποία είχαν καταλάβει για 25 ημέρες μετανάστες ζητώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε σε άλλο μήκος κύματος. Παρομοίασε την πλατεία Βικτωρίας με τον σταθμό του Μονάχου στη Γερμανία τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όταν μετανάστευαν οι Ελληνες, τονίζοντας ότι πρόκειται για ελεύθερο χώρο και τόπο συγκέντρωσης. «Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να πηγαίνουν στην πλατεία, γιατί κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί ελεύθερα μπορεί να πηγαίνει. Εκεί αποφασίζουν για τα ταξίδια τους», δήλωσε μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

«Η κατάλληλη μέρα»

Για την Ειδομένη, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι οι μετανάστες «δεν θα ξανασυγκεντρωθούν στην Ειδομένη, θα τους κρατήσουμε μακριά από το σημείο». Οσον αφορά την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης για να απελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή, επέμεινε ότι «η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από έξι ημέρες γιατί στην περιοχή υπήρχαν 3.000 πρόσφυγες. Σήμερα ήταν η κατάλληλη μέρα». Παράλληλα χαρακτήρισε τις σημερινές ροές «διαχειρίσιμες» και προειδοποίησε ότι αν πέσει η Δαμασκός, «τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

Το πρόβλημα με όσους επιστρέφουν από την Ειδομένη είναι διαφορετικό από αυτό που έως τώρα αντιμετωπίζαμε, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., οπότε αναμένεται να μείνουν στην Ελλάδα για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης πολλοί δεν διαθέτουν καθόλου χρήματα οπότε τίθεται το θέμα της σίτισης, ειδικά εφόσον αποφασίσουν να κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία μετά την επιχείρηση το πρωί στην Ειδομένη, οι μετανάστες που μετακινήθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα είναι κυρίως από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή