Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης και νέες επενδύσεις για την Ιρλανδία

Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης και νέες επενδύσεις για την Ιρλανδία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ιρλανδία, που ανακάμπτει και αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 6% φέτος. Μόλις δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης ύψους 67 δισ. ευρώ, η Ιρλανδία αναδύεται και πάλι ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται σε στέλεχος της ινδικής εταιρείας υπηρεσιών τεχνολογίας Infosys, που πέρυσι επισκέφθηκε τη χώρα για να διερευνήσει αν πληροί τις προδιαγραφές ως επενδυτικός προορισμός και διαπίστωσε πως είχε ακόμη τα σημάδια της ύφεσης και της λιτότητας. Επανήλθε, όμως, φέτος για να ανακοινώσει πως η εταιρεία του ιδρύει το κέντρο ερευνών για την παραγωγή και την ανάπτυξη προϊόντων στο Δουβλίνο, το πρώτο εκτός Ινδίας. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, διαπίστωσε τον μετασχηματισμό της ιρλανδικής οικονομίας, όπου «όλα είναι πολύ πιο ενεργά». Το σχετικό ρεπορτάζ των FT δεν παραλείπει να τονίσει τις επιφυλάξεις των ίδιων των Ιρλανδών ως προς το αν η ανάκαμψη της χώρας εκτείνεται πέραν του Δουβλίνου και αν είναι βιώσιμη. Τονίζει χαρακτηριστικά πως οι Ιρλανδοί μιλούν πλέον με κυνισμό για τα επίσημα οικονομικά στοιχεία και εκφράζουν φόβους για «ανάπτυξη-φάντασμα».

Διαπιστώνει, πάντως, πως όλα τα στοιχεία κατατείνουν σε μια πραγματική στροφή στη χώρα που κάθε άλλο παρά φάντασμα είναι. Οπως προδίδει και η άφιξη της Infosys, η Ιρλανδία εξακολουθεί να μαγνητίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Εχουν δημιουργηθεί 136.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2012, σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Εργασίας, Ρίτσαρντ Μπρούτον, και το 1/5 αυτών οφείλεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ετσι μειώθηκε η ανεργία σε επίπεδα κάτω από το 9% από το 15%, στο οποίο είχε εκτιναχθεί στο ζενίθ της κρίσης. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις κεφαλαιακές επενδύσεις, στην αναθέρμανση της δραστηριότητας στον τεράστιο και πολυεθνικό μεταποιητικό τομέα της Ιρλανδίας και στις εξαγωγές. Ετσι, τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξάνονται, και η κυβέρνηση έχει μαζέψει στα ταμεία της φέτος 3 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα περίμενε.

Η ανάπτυξη στηρίζεται και από τέσσερις εξωτερικούς παράγοντες, την ποσοτική χαλάρωση, το φθηνό πετρέλαιο, το ασθενέστερο ευρώ και την ανάκαμψη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που αποτελούν τους κύριους προορισμούς των ιρλανδικών εξαγωγών. Παράλληλα, οι καταναλωτές ψωνίζουν ξανά, και οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Οι έμποροι λιανικής εκτιμούν πως θα είναι καλές οι πωλήσεις τους την περίοδο των Χριστουγέννων, έστω κι αν τα επίπεδα των δαπανών παραμένουν αισθητά κάτω από εκείνα της περιόδου της «φούσκας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή