Παθήματα της γαλλικής Δεξιάς

Παθήματα της γαλλικής Δεξιάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεμος οργής ανέδειξε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σε πρώτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Πρόκειται για οργή, παρατηρούσε ο σχολιαστής της συντηρητικής Le Figaro, που έρχεται από μακριά, ψυχρή, κτηνώδης, δίχως αποχρώσεις, δίχως έλεος.

Η τρομακτική δολοφονική επίθεση στο Παρίσι πριν από λίγες εβδομάδες συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά δεν ερμηνεύει το φαινόμενο.

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκήρυξε τον πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και ο ηγέτης του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί έδειξε στο παρελθόν ιδιαίτερη αποφασιστικότητα στην πάταξη της τρομοκρατίας. Ο ευρωσκεπτικισμός -και όχι το μεταναστευτικό απλώς- υπονομεύει τη γαλλική συστημική Κεντροδεξιά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μαρίν Λεπέν θα θριαμβεύσει στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες στις οποίες πλειοψήφησε κατά τον πρώτο γύρο. Ούτε τα τελευταία αποτελέσματα αποτελούν πρόκριμα ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Αλλά είναι σαφές ότι η Δεξιά στην Ευρώπη υφίσταται «αλλοιώσεις» ή «παραμορφώσεις» καθώς το «ευρωπαϊκό ιδεώδες» παύει σταδιακώς να είναι ελκυστικό.

Ισως τα διαδραματιζόμενα στη γαλλική πολιτική σκηνή να οδηγήσουν σε κάποια αναθεώρηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, που είχαν ως συνέπεια τη δραματική πτώση των σοσιαλιστικών κομμάτων στον Νότο -στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικώς εξαερώθηκε- και απειλούν πλέον και τα συστημικά κόμματα της Δεξιάς σε κάποιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Δεν είναι όμως αυτό θέμα του παρόντος.

Στην Ελλάδα, στη χώρα των διαχρονικώς αποτυχημένων απομιμήσεων, η περιπέτεια της γαλλικής Δεξιάς θα πρέπει ωστόσο να αξιολογηθεί με ιδιαιτέρα προσοχή. Η Νέα Δημοκρατία ως συστημικό κόμμα της Κεντροδεξιάς έχει υποστεί ήδη διάσπαση, αλλά η Χρυσή Αυγή -η βασική αντίπαλός της στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος- δεν έχει υποστεί τις μεταλλάξεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Αντίθετα, στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν έχει σχέση με το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί. Υπέστη σοβαρότατους κραδασμούς μετά τις πρώτες νίκες, διεσπάσθη για ένα διάστημα και ανασυγκροτήθηκε. Ηδη η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, που εξασφάλισε πάνω από 40% στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής, αποτελεί την τρίτη πολιτική «μετάλλαξη» του Εθνικού Μετώπου. Παρόμοια μετεξέλιξη υπέστη και το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, που εκτινάχθηκε στο 27% το 1999 επί του ιδρυτού του Γεργκ Χάιντερ, μετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού, διεσπάσθη και τελικώς επανέκαμψε με ποσοστά που σήμερα αγγίζουν το 29%.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται ακόμη στην αρχική, πρωτόγονη φάση, αλλά ο ευρωσκεπτικισμός έχει αρχίσει να κυριαρχεί στη Δεξιά σε όλη την Ευρώπη και θα ήταν συνετό να πάρει μια έκφραση συστημική -όχι αντιευρωπαϊκή- στη Νέα Δημοκρατία, διότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλώς δημοσιονομικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή