Νέα κοιτάσματα, νέες ευκαιρίες συνεργασίας

Νέα κοιτάσματα, νέες ευκαιρίες συνεργασίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενεργειακά δίκτυα και οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» στην Αίγυπτο, η περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, η προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του Tap του IGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου χθες στην Αθήνα. Η τρίτη κατά σειρά σύγκληση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου αλλά και οι τριμερείς επαφές Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου που προηγήθηκαν είναι αποτέλεσμα της κινητικότητας που έχει προκαλέσει η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των νέων στρατηγικών συμμαχιών που αρχίζουν να διαμορφώνονται. Το κοίτασμα «Ζορ» (30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου), που ανακάλυψε η ιταλική ΕΝΙ στις 30 Αυγούστου, είναι η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2009 και το 2010 στην ΑΟΖ του Ισραήλ η Noble Εnergy ανακάλυψε τα κοιτάσματα «Ταμάρ», με δυναμικότητα 10 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και 16 τρισ. κυβικά πόδια αερίου αντίστοιχα, και το 2011 η ίδια εταιρεία στην ΑΟΖ της Κύπρου το κοίτασμα «Αφροδίτη», με δυναμικότητα 7 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Οι νέες ανακαλύψεις ανατρέπουν τον γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη της περιοχής και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα, με μεγάλο κερδισμένο την Αίγυπτο που από εισαγωγέας φυσικού αερίου θα μπορεί σε μια εξαετία να μετατραπεί σε εξαγωγέας.

Η Ελλάδα κινείται στη στρατηγική των συμμαχιών, διεκδικώντας σε αυτήν τη φάση ρόλο στη μεταφορά του αερίου προς την αγορά της Ευρώπης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της και τις υποδομές που διέρχονται από τα εδάφη της, όπως ο αγωγός Tap και ο ΙGB, αλλά και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, καθώς και νέα σχέδια που έχει επεξεργαστεί, τα οποία επαναπροσδιορίζει μετά την ανακάλυψη του «Ζορ». Η αρχική επιδίωξη μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω του αγωγού East Med, φαίνεται να χάνει έδαφος υπέρ ενός πιο ρεαλιστικού σχεδίου, αφού η οικονομικότητα του East Med είναι αμφισβητήσιμη. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» δημιουργεί νέα όδευση και για τα μικρότερου μεγέθους κοιτάσματα του Ισραήλ αλλά και αυτά της Κύπρου, δημιουργώντας για πρώτη φορά ρεαλιστική δυνατότητα παράκαμψης της Τουρκίας, μέσω της Αιγύπτου, και της εξαγωγής του με πλοία. Η νέα ελληνική πρόταση προς Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο στηρίζεται στη δυνατότητα υγροποίησης του αερίου στους σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Από εκεί θα μεταφέρεται με πλοία στην Αλεξανδρούπολη, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού LNG και εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης για να διοχετεύεται προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, μέσω του IGB (διασυνδετήριος με Βουλγαρία) και του αγωγού Tap. H πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ φαίνεται ότι υπέρ αυτής της διαδρομής τάσσονται και οι εταιρείες αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά την εξαγορά μεριδίου 35% της αμερικανικής Noble Energy στο κυπριακό οικόπεδο 12 από τη βρετανική BG, η κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα του ισραηλινού κοιτάσματος «Λεβιάθαν» υπέγραψε μη δεσμευτική συμφωνία με την αιγυπτιακή Dolphinus Holdings, με στόχο την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή