Το ελληνικό αίτημα για αποστολή της ομάδας RABIT αποδέχτηκε η Frontex

Το ελληνικό αίτημα για αποστολή της ομάδας RABIT αποδέχτηκε η Frontex

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της Ελλάδας για την αποστολή ομάδων «RABIT» (Rabit Border Intervention Teams) στα ελληνικά νησιά αποδέχτηκε η Frontex. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό «RABIT» μετά από την απαιτούμενη αξιολόγηση.

Η Ελλάδα και η Frontex έχουν στην διάθεση τους πέντε εργάσιμες ημέρες για να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα υπογραφεί από τον κ. Λεζερί.

«Η αποστολή της RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμού των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, που σημαίνει ότι περισσότεροι μετανάστες θα ταυτοποιηθούν και θα καταγραφούν αμέσως μετά την άφιξη τους στα ελληνικά νησιά» ανέφερε ο κ. Λεζερί.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, ήταν μεταξύ των κινήσεων στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από μία σειρά κράτη-μέλη ότι, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Επίσης, η χώρα μας δέχτηκε αυτό που είχε συμφωνήσει από τον Οκτώβριο ο Ελληνας πρωθυπουργός -και η μη εκπλήρωσή του αποτελούσε βασικό πρόβλημα- την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει. Η αποστολή του Frontex έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, αλλά η Αθήνα έχει εκφράσει φόβους ότι η παρουσία του Frοntex εκεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των συνόρων με τη γειτονική χώρα. Τέλος η Ελλάδα δέχτηκε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να αποσταλούν στην Ελλάδα είδη έκτακτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτική βοήθεια μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή