Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα

Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφθασε η ώρα που οι μετανάστες σταμάτησαν να «εξαφανίζονται». Αντίθετα, όλο και περισσότεροι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία φιλοξενίας και διαχείρισής τους. Πολλοί από εκείνους που επέστρεψαν από την Ειδομένη προχθές, περίπου 2.500, εγκατέλειψαν το Ελληνικό ή το Τάε Κβον Ντο προς άγνωστη κατεύθυνση, προφανώς αναζητώντας άλλους τρόπους διαφυγής. Πρόκειται ωστόσο για ανθρώπους που μέσα σε λίγες ημέρες λήγουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ταυτόχρονα 4.000 νεοεισερχόμενοι έφθασαν χθες από τα νησιά στην Αθήνα. Οσο το πρόβλημα διογκώνεται, αυξάνονται και οι αντιδράσεις. Οι δήμαρχοι Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διαμαρτύρονται έντονα «για την αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα χόκεϊ του Ελληνικού και Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου». Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν πρόκειται ως δήμαρχος Αθηναίων να ανεχθώ να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2012 και 2013 όταν άνθρωποι, χωρίς στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού, περιπλανούνταν στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Καμίνης ανέδειξε και το θέμα του εγκλωβισμού τους στην πόλη χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. «Μεταφέρονται μαζικά στην Αθήνα και διασπείρονται στο κέντρο της πόλης. Οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμεναν σε κάποιους χώρους, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, εφόσον δεν ήταν σε χώρους κλειστής φιλοξενίας», τόνισε.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκτίμηση χθες του επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά, ότι «κάποια στιγμή θα κλείσει η Ειδομένη και για τους πρόσφυγες», σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μαραγκόπουλου για την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση η κ. Καλλιόπη Στεφανάκη εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έως τις 8 Δεκεμβρίου 2015 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 769.000 αφίξεις.

Η έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης διογκώνει το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα. Ενδεικτικά, μετά 25 ημέρες κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων είχε αποφασιστεί τρεις ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της, όταν έφθασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν είχε οργανωθεί ο τόπος που θα φιλοξενηθούν. Ταυτόχρονα δεν υπήρχε πρόνοια για τη σίτιση, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες δωρεές από τους πολίτες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη έλαβε αίτημα για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση οπότε χθες στήνονταν 3 σκηνές χωρητικότητας 250 ατόμων η καθεμία δίπλα στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη δεν αναγνωρίζεται ότι έχουν προσφυγικό προφίλ από την Ε.Ε., οπότε εφόσον δεν καταθέσουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, έχουν προθεσμία ενός μήνα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που σύντομα θα βρεθούν υπό καθεστώς παρανομίας. Το γεγονός αναφέρουν και στην επιστολή τους οι 4 δήμαρχοι των γύρω περιοχών ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλεια των κατοίκων: «Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες, με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες».

«Ολιγωρία»

Ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση, κατηγόρησε την Ε.Ε. για ολιγωρία όσον αφορά το προσφυγικό. «Πρέπει να ζητήσουμε από την Ευρώπη τα ρέστα. Διαρκώς ζητάμε, διαρκώς αιτούμεθα και διαρκώς παίρνουμε ένα πολλοστημόριο από αυτά. Και κάποια στιγμή βρεθήκαμε και στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εμείς που κάναμε 90.000 διασώσεις σε 2.100 περιστατικά», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή