ΣΕΒ: Τεράστια ζημιά από αθέτηση συμβάσεων και υπερφορολόγηση

ΣΕΒ: Τεράστια ζημιά από αθέτηση συμβάσεων και υπερφορολόγηση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aθέτηση συμβάσεων και υπερφορολόγηση είναι τα δύο θέματα στα οποία εστιάζει την ανάλυσή του ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Με αφορμή την ξαφνική επιβολή επιπλέον φόρων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, επισημαίνει ότι η αθέτηση συμβάσεων και η αδυναμία προστασίας όσων πίστεψαν και επένδυσαν στην Ελλάδα προκαλούν τεράστια ζημιά σε μια χώρα με ελλειμματική αξιοπιστία. Εκτιμά ότι θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά και σημειώνει ότι η ζημιά που υπέστη η χώρα από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη υπερβαίνει κατά πολύ τη ζημιά που υπέστησαν όσες επιχειρήσεις εμπιστεύθηκαν το λιμάνι του Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προστίθεται σε περιστατικά όπως της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Η πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τους αναλυτές του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ, θα αποτύχει να φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 210 εκατ. ευρώ, καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους.

• Θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος, καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί των κερδών.

• Θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών και μερισμάτων των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν στον κλάδο και έχουν εμπιστευθεί (εσφαλμένα) το ελληνικό κράτος.

• Θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζομένους στην ανεργία, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν τη δουλειά τους. Οταν συνυπολογιστούν αυτές οι δυναμικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι το Δημόσιο θα έχει ωφεληθεί, στην καλύτερη περίπτωση με 50-70 εκατ., χωρίς όμως να υπολογίζεται η ζημιά στην αξιοπιστία του κράτους και οι επιπτώσεις στην αποθάρρυνση των επενδύσεων τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την προσέλκυσή τους περισσότερο από ποτέ και χωρίς να συνυπολογιστεί το βέβαιο γεγονός ότι όταν τελεσεδικήσουν οι σχετικές δικαστικές διαμάχες, αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν και επιπλέον θα πληρωθούν αποζημιώσεις. Το ίδιο άλλωστε ισχύει, σημειώνει ο ΣΕΒ, και για την αλλαγή του κανονισμού για τις παιγνιομηχανές VLTs του ΟΠΑΠ, που ήδη στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος χωρίς να συνυπολογίζεται η σχεδόν βέβαιη καταδίκη του για παραβίαση σχετικής συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή