Αλλαγή κανόνων από ΔΝΤ για συνέχιση στήριξης προς την Ουκρανία

Αλλαγή κανόνων από ΔΝΤ για συνέχιση στήριξης προς την Ουκρανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αλλαγή ενός εκ των θεμελιωδών κανόνων του προχώρησε το ΔΝΤ, καταργώντας τον όρο που έθετε ώς τώρα στις ενδιαφερόμενες χώρες για να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης: να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες χώρες, αλλά και προς ιδιώτες ομολογιούχους. Η κίνησή του αυτή επικρίνεται από παρατηρητές ως απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση στην κρίση της Ουκρανίας, καθώς προλειαίνει το έδαφος για να χορηγήσει περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο παρά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τη Μόσχα.

Εχει προηγηθεί άρνηση της Μόσχας να αναδιαρθρώσει το δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων που χορήγησε στην Ουκρανία προ διετίας και το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Πρόκειται για δάνειο που χορήγησε η Μόσχα στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες διακυβέρνησής της από τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που λίγες ημέρες αργότερα αποπέμφθηκε, και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν πολιτικές δυνάμεις φίλα προσκείμενες στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ. Η κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση επιδεινώθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά η οικονομία κατέρρευσε κυρίως εξαιτίας του παρατεταμένου εμφυλίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο, η προοπτική κατάργησης της επίμαχης πρόβλεψης είχε απασχολήσει το προσωπικό του ΔΝΤ επί χρόνια και η σχετική απόφαση δεν στοχεύει στην Ουκρανία. Παρατηρητές που παρακολουθούν τα ζητήματα του ΔΝΤ πιθανολογούν, πάντως, ότι αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν να διασφαλίσει πως τα εκτεταμένα δάνεια που χορηγεί η Κίνα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στον δανεισμό αυτών των χωρών από τα δικά του κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την κατάργηση του όρου να μην έχουν οι χώρες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ομολογιούχους, στόχος του Ταμείου εκτιμάται πως είναι να μην μπορεί εφεξής μια μικρή μερίδα πιστωτών να εμποδίζει την αναδιάρθρωση του χρέους μιας υπερχρεωμένης χώρας.

Αναπόφευκτα, όμως, η αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε μάλιστα για «επικίνδυνο προηγούμενο» το οποίο θέτει με την κίνησή του αυτή το ΔΝΤ, καθώς επιτρέπει να μην εξοφλούνται τα χρέη των κρατών. Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, χαρακτήρισε «βιαστική και μεροληπτική» την απόφαση του Ταμείου, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει πως «η Ρωσία ήταν η μόνη που προσέφερε στήριξη στην οικονομία της Ουκρανίας πριν από δύο χρόνια, όταν η χώρα δεν είχε πλέον πρόσβαση στις αγορές». Προσέθεσε, άλλωστε, πως η Ουκρανία έχει 10 ημέρες μετά τη λήξη του δανείου στις 20 Δεκεμβρίου για να το αποπληρώσει ή να δεχθεί την πρόταση αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει η Ρωσία. Αυτή προβλέπει την αποπληρωμή του δανείου σε χρονοδιάγραμμα τριών ετών με δόσεις του 1 δισ. δολαρίων και με τη στήριξη των εγγυήσεων από τη Δύση. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το Κίεβο δεν σκοπεύει να αποπληρώσει το δάνειο «επειδή είναι απατεώνες».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, αντιθέτως, η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ έγινε δεκτή με ικανοποίηση. Η υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, την χαρακτηρίζει «ιστορική» και τόνισε πως, «αν δυστυχώς δεν κατορθώσει η Ουκρανία να αναδιαρθρώσει το λεγόμενο ρωσικό ευρω-ομόλογο, τότε δεν θα βρούμε κλειστές τις πόρτες του ΔΝΤ». Ακόμη και με τα νέα δεδομένα, όμως, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και αξιοποίησης του πακέτου διάσωσής της από το ΔΝΤ. Εχουν παρέλθει μήνες από τότε που έπρεπε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση από το δάνειό της, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κλονίζεται διαρκώς από τις βαθύτατες διαφωνίες που τον χωρίζουν σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2016. Οσον αφορά την οικονομία της Ουκρανίας, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12% φέτος και να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 4,1% του ΑΕΠ της. Το συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχουν περιοριστεί σε 13 δισ. δολάρια, ποσό που οριακά επαρκεί για να καλύψει τις εισαγωγές τριών μηνών. Είναι, άλλωστε, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο που ζητάει το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή