Αισιόδοξη η Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου εκλογών

Αισιόδοξη η Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου εκλογών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ήττα σε δύο περιφέρειες αντιμετωπίζει στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, εξαιτίας της στρατηγικής ψήφου και παρότι αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα στον πρώτο γύρο.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη χθες το πρωί, η επικεφαλής του κόμματος Μαρίν Λεπέν εμφανίσθηκε ωστόσο αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμη, λόγια που επανέλαβε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Παρίσι.

«Ελπίζω να εκλεγώ. Το κλειδί των αποτελεσμάτων βρίσκεται στα χέρια όσων απείχαν από την ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής. Θα δείξουμε για τι είμαστε ικανοί», είπε η Μαρίν Λεπέν στο δίκτυο BFMTV.

Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της 6ης Δεκεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρεια υποψηφιότητας της κ. Λεπέν στον βορρά της Γαλλίας, με 40% των ψήφων.

Αντίστοιχο ποσοστό εξασφάλισε και η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, στον νότο. Οι φόβοι γύρω από το μεταναστευτικό κύμα και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με 130 νεκρούς, στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και η οργή των Γάλλων για τα πεισματικά υψηλά ποσοστά ανεργίας οδήγησαν το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα στα καλύτερα ποσοστά της ιστορίας του.

Εκτός οι Σοσιαλιστές

Μετά τον πρώτο γύρο, όμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα –που ήλθε τρίτο στις δύο αυτές κρίσιμες περιφέρειες– επέλεξε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση, καλώντας τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν το Εθνικό Μέτωπο μακριά από την προεδρία των δύο περιφερειών.

Σφυγμομέτρηση που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης και δημοσιοποιήθηκε χθες έδειχνε ότι στη βόρεια περιφέρεια Πα ντε Καλαί – Πικαρντί η Μαρίν Λεπέν θα εξασφαλίσει 47% των ψήφων, ενώ ο πρώην υπουργός του Σαρκοζί, Ξαβιέ Μπερτράν, θα λάβει 53%. Στη νότια περιφέρεια της Προβηγκίας – Αλπεων – Κυανής Ακτής, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν θα λάβει 46% και ο συνεργάτης του Σαρκοζί και δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, θα εξασφαλίσει 54%. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 77% των αριστερών ψηφοφόρων στις δύο αυτές περιφέρειες σχεδιάζουν να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψηφίους, ενώ μόλις 14% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα επιλέξουν την αποχή.

Τα πράγματα, όμως, είναι διαφορετικά στην περιφέρεια Αλσατίας – Καμπανίας – Αρδεννών – Λωρραίνης, όπου το Εθνικό Μέτωπο πρώτευσε στον πρώτο γύρο με 36% των ψήφων. Εκεί, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Ζαν-Πιερ Μασερέ αντιστέκεται στις εκκλήσεις του κόμματός του να παραιτηθεί από την κούρσα, καθιστώντας το αποτέλεσμα της κάλπης αβέβαιο. Το Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτο και στις περιφέρειες της Κεντρικής Γαλλίας, όπως στη Βουργουνδία – Φανς Κοντέ με 31%, Κέντρο – Κοιλάδα του Λίγηρα με 30% και στον νότο στη Λανγκεντόκ – Ρουσιγιόν – Πυρηναία με 32%.

Ο πρώτος γύρος ανέδειξε τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές πρώτους μόλις σε δύο από 13 περιφέρειες και τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί σε τέσσερις.

Οι φετινές περιφερειακές εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται στις νέες εδαφικά διευρυμένες περιφέρειες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τη διοικητική μεταρρύθμιση του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή