Τα «δικά μας» παιδιά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, κεντρικό ζητούμενο για την κυβερνητική ηγεσία ήταν να αναδειχθεί κλίμα αρραγούς ενότητας ενόψει των επόμενων δύσκολων ψηφοφοριών, στον απόηχο των απωλειών που κατέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση και άκουσε τους προβληματισμούς των βουλευτών του. Ενας από αυτούς εξέφρασε παράπονο που φάνηκε να συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοί του, που ζήτησαν με κάποιο τρόπο να διορθωθεί η κατάσταση. Τι είπε ο βουλευτής; Παρουσίασε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει έναντι των ψηφοφόρων του. Οπως αφηγήθηκε, αρκετοί πηγαίνουν και του ζητούν ρουσφέτια, πολλά από τα οποία εκείνος δηλώνει αδυναμία να ικανοποιήσει. «Και έρχονται, ύστερα από λίγες μέρες, για να μου πουν ότι πήγαν στον βουλευτή άλλου κόμματος και τους έκανε το ρουσφέτι», αφηγείτο ο εν λόγω βουλευτής. Οπως προαναφέρθηκε, αρκετοί συνάδελφοί του δήλωσαν ομοιοπαθείς, με κάποιον να παρατηρεί δηκτικά ότι «ούτε μετάθεση στρατιώτη δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα».

Η καταληκτική διαπίστωση των βουλευτών που παραπονέθηκαν ήταν αυτό που ως σύνθημα είχε ειπωθεί κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι το να έχει κανείς την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ελέγχει και το κράτος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκαν να διαμαρτύρονται προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι μέσα στην κρατική δομή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν επί δεκαετίες διακυβέρνηση, διατηρούν σημαντικά ερείσματα και επιρροή, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, διότι οι ίδιοι εκτίθενται έναντι των ψηφοφόρων τους.

Αποδεικνύεται, λίγες ημέρες αργότερα, ότι η κυβέρνηση και αντανακλαστικά διαθέτει και αποφασισμένη είναι να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Βεβαίως, από όσα γίνονται γνωστά, προς την κατεύθυνση όχι της ακομμάτιστης και αξιοκρατικής στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, αλλά της στελέχωσής του με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταστεί περισσότερο φιλικός για μελλοντικές «δικές μας» εξυπηρετήσεις. Και τα όποια εμπόδια ανακύπτουν από τους «κακούς» δανειστές, στους οποίους έχουμε υποσχεθεί ακομμάτιστο κράτος, παρακάμπτονται αρκεί να το θέλει κανείς. Ετσι, για τους διοικητές νοσοκομείων, την αντικατάσταση των οποίων επιδίωκε εδώ και μήνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήδη από την προηγούμενη θητεία, του κ. Π. Κουρουμπλή, βρέθηκε το «παραθυράκι» της διαδικασίας αξιολόγησης, με διαδικασίες fast track, αφού γίνονται αναφορές σε συνεντεύξεις αξιολόγησης διάρκειας 2 λεπτών. Η συνέντευξη, βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται και στη διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για την αντικειμενικότητα των τελικών επιλογών.

Ερωτήματα που σαφώς προέκυψαν για τους εταίρους από την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία προκάλεσε την επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, όπου εκφράζει την αντίθεσή του προς την τροπολογία θέτοντας ζήτημα συμβατότητάς της με το μνημόνιο. Οι ενστάσεις αφορούν την εκτίμηση ότι η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο σε αξιολογήσεις στη βάση ενός συστήματος όχι αξιοκρατικού. Και στην περίπτωση των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα κριτήρια, προκαλώντας αμφιβολίες για τις προθέσεις των εμπνευστών της διαδικασίας αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή